Három százalékkal nőttek a reáljövedelmek Magyarországon az idei második negyedévben – derül ki az OECD 21 országra vonatkozó felméréséről.

Az OECD-országok közül Magyarországon volt a legnagyobb az egy főre jutó háztartási reáljövedelem növekedése 2023 második negyedévében – közölte a napokban a párizsi székhelyű szervezet. Ráadásul a háztartások egy főre jutó reáljövedelme a negyedik egymást követő negyedévben emelkedett, 2023 második negyedévében 0,5 százalékkal, míg az egy főre jutó reál-GDP 0,4 százalékkal bővült – írja a Világgazdaság.

A hazai háromszázalékos növekedés az elemzés szerint az inflációs nyomás enyhülésének tudható be – emeli ki a cikk. Ugyanakkor az egy főre jutó háztartások reáljövedelmének általános növekedése ellenére a kép vegyes: a 21 országból, amelyekről adatok állnak rendelkezésre, csak 11-ben bővült a reáljövedelem 2023 második negyedévében. A G7-ek gazdaságai közül csupán Olaszországban mértek visszaesést. A legnagyobb mértékű, 1,2 százalékos növekedést Kanadában mérték, a második legmagasabbat pedig az Egyesült Királyságban, ahol a szociális juttatások és – kisebb mértékben – a munkavállalók javadalmazásának növekedéséből fakad a többlet.

Ezzel szemben a háztartások egy főre jutó reáljövedelme Lengyelországban csökkent a legnagyobb mértékben (3,4 százalékkal), ráadásul ott az egy főre jutó reál-GDP is csökkent, 1,3 százalékkal.

Fotó: Facebook / OECD