A belgyógyász szerint élve marad az élesztő, ami a tápcsatornába jut, és ott erjedést indít el.

Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke nemrég arról beszélt, hogy a magyarországi albán pékségek nagy száma mögött 15–20 tulajdonos található, akik a teljes hálózatot működtetik. A szakértő felháborodásának adott hangot, amiért szerint az ott árult termékekben felhasznált tészta nem felel meg a Magyar élelmiszerkönyv szabályainak, a vállalatok pedig megkerülik a munkaügyi szabályokat – írja a Mandiner.

Septe kifejtette, hogy az albán pékségek terjedése kedvezőtlen a magyar sütőipari cégekre nézve, és az egyik fő gond az, hogy kevés tésztaféle használatával sokféle termék készül náluk, ezért is lehetséges, hogy a sós és az édes tészták íze szinte ugyanolyan.

„Ezekben a termékekben élve marad az élesztő, ami a tápcsatornába jut, és ott erjedést idít el. Gáz képződik, feszül a has és többi, a járulékos állagjavítók meg görcsöket okoznak” – mondta már a Pénzcentrumnak Dr. Nagy Károly pék, belgyógyász.

A Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke, Szűcs Zsuzsanna is megszólalt a lapnak, ő azt mondta, hogy megpróbált utánanézni a szóban forgó termékek pontos összetevőinek, tápanyagtartalmának, sótartalmának, de nem járt sikerrel.

A szakértő elmondta, hogy a vajas tésztából készült péksüteményeknek nagyon magas lehet a zsírtartalmuk, emellett cukrot is tartalmaznak. A sós változatokat tekintve a magas só- és a zsírtartalom okozhat gondot.

Címlapkép: Facebook/Albán Pékség