Közel egymillió megtekintést ért el a Bagossy Brothers Company Olyan Ő című dalának feldolgozása, amelyben a román anyanyelvű Dan Rădulescu énekli a magyar dalszöveget.

A brassói fiatalember elmondta, ő „csak egy egyszerű ember egy hobbival, semmi több”.

„Az igazi megbékélés egymás dalait énekelni ilyen magas színvonalon; A tisztelet és megbecsülés egyetlen módja egymás kultúrájának elismerése; Imádom ezt a számot, ezzel az érdekes, kicsit tört magyarral számomra még egyedibb és szerethetőbb”

– ilyen és ehhez hasonló hozzászólások olvashatók a Kovács Dalma brassói énekesnő YouTube-csatornáján megjelent videóklip alatt, amely tavalyi megjelenésekor mondhatni „felrobbantotta” az internetet.

A Facebookon közel egymilliós nézettséget elérő feldolgozás attól ilyen egyedi, hogy egy román anyanyelvű fiatalember énekli a Bagossy Brothers Company Olyan Ő című dalát.

Dan Rădulescu mesélt a tanulás folyamatáról és a magyar nyelvhez fűződő viszonyáról. Mint kifejtette, amikor a Brassói Magyar Napokon meghallotta az Olyan Ő című dalt Kovács Dalma előadásában, nagyon megtetszett neki a zenemű dallamvonala. Ekkor döntött úgy, hogy áthangszereli a dalt, aminek utólag a szövegét is megtanulta és előadta a magánének (canto) órán.

Ezt követően Dalma feltöltötte a videóklipet a közösségi oldalaira, ahol nem várt sikert ért el. Én őszintén nem gondoltam, hogy ekkora szenzáció lesz. Persze üthettem volna a vasat, amíg még forró volt, énekelhettem volna újabb magyar dalokat, de nem vágyom elismerésre, és nem feltétlenül szeretném, ha úgy emlegetnének, hogy »a román, aki magyarul énekel»” – hangsúlyozta a hétköznapokban műszaki menedzserként tevékenykedő férfi. Hozzátette, ő minden nyelven szereti a zenét, és ha tetszik neki egy dal, megpróbálja előadni.

„Egy egyszerű ember vagyok egy hobbival, semmi több” – fogalmazott Dan Rădulescu, akinek a kedvence Bagossy Van ez a hely című dala.

A brassói fiatalember elmondása szerint van néhány magyar barátja, de ők nem befolyásolták abban, hogy magyar dalokat tanuljon. A nyelvvel kapcsolatban megjegyezte, tetszik a hangzása, és éneklés közben próbálta minél helyesebben kiejteni a szavakat, de úgy véli, nagyon nehéz magyarul beszélni.

Egy esetleges koncert ötletére Dan Rădulescu úgy reagált, hogy ehhez további magánének órákra és több elhivatottságra van szükség részéről. Egyelőre azt tervezi, hogy Kovács Dalmával közösen készítenek egy új, profibb videóklipet az Olyan Ő feldolgozásához.

KrónikaOnline

Kiemelt kép: Dan Rădulescu/Facebook