A Városliget Zrt. és a Főkert szakembereinek erőfeszítései ellenére sem sikerült megmenteni azt a több mint száz éves városligeti platánt, amely a magukat „Ligetvédőknek” nevező aktivista csoport miatt keletkezett tűzben sérült meg súlyosan még 2020 tavaszán – közölte a Magyar Nemzettel a Városliget Zrt. 

Mint emlékeztettek, ezt követően az évekig ott táborozó „ligetvédők” elhagyták a Ligetet, az otthagyott táborukból és környékéről

a „ligetvédelem” közben felhalmozódott több mint száz köbméter szemetet kellett elszállítani. A felbecsülhetetlen értékű példány a tűz következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy mára teljesen elszáradt, balesetveszélyessé vált, így azt ki kellett vágni

– írták.

A magukat „Ligetvédőknek” nevező, korábban hosszú ideig életvitelszerűen a parkban tartózkodó aktivista csoport táborában 2020 március 26-án ütött ki tűz, lángra kapott az ott táborozók sátra, majd a tűz átterjedt a közelben álló, harminc méter magas, évszázados platánra – idézték fel. A fa törzse megégett, a kiérkező tűzoltók gyors beavatkozásának ellenére a platán súlyosan megsérült, így kedd reggel kivágták a platánt.

városliget ligetvédők zöldek platán tűz

Karácsony zöld barátai gyújtogattak, a fa pedig elpusztult (Fotó: Városliget Zrt.)

Mindez azért is érdekes, mert a Magyar Zene Háza avatásakor

 Karácsony épp azt fejtegette, hogy a százéves fák nagyobb értéket képviselnek a városban, mint bármi, amit az ember létrehozhat”.

A Ligetvédőket támogató főpolgármester Facebook-bejegyzésében hozzátette: „fejleszteni, építeni nem a százéves platánok rovására kell, hanem ott, ahol legfeljebb parlagfű nő, a városi rozsdaövezetekben”.

Az azóta eltelt időszakban a szakemberek megpróbálták megmeneti a fát, ám a platán olyan sérüléseket szenvedett a tűzben, hogy mára teljesen elhalt, az ágai letörtek és a kidőlés fenyegeti, ezért sajnos ki kellett vágni.

Az elmúlt években a Liget projektnek köszönhetően jelentősen nőtt a zöldfelület a korábban elhanyagolt Városligetben. A Liget Budapest Projekt eddigi fejlesztései során már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 72 ezer négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek több, mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel 70 ezer cserjét, illetve több mint kétszázezer évelőt.

A jelenleg folyamatban lévő parkfejlesztések során jövő év közepéig további 25 ezer négyzetméter zöldfelület újul meg, továbbá elültetnek 39 darab lombosfát, több mint 5.600 cserjét és húszezernél is több évelőt

– közölték.

Borítókép: Gyújtogattak a zöldek a Városligetben (Fotó forrása: Városliget Zrt.)