Az EU bürokratáinak „jóvoltából” ritka alkalmakkal ízlelhetik polgáraink a valódi demokráciában nekik járó megbecsülés főztjét. Ha már a főzött-sütött ízeket kívánjuk képletesen az igazság asztalára helyezni, példát is érdemes hozni a gasztronómia területéről. Vita tárgya sem lehet, hogy a kiskertekben (tagországok) szedett zöldségfélékből készült leves ízéhez a leveskocka forróvízzel készített változata kényszerített gyors készítés.

A politikában a népfelség kiindulópontjától eltérés nem megengedhető, viszont „alapanyagként” használata a jó kormányzáshoz elengedhetetlenül szükséges.

Ezért a CÖF-CÖKA szellemi honvédői mindig a népfelség elvéből indulnak ki. Valljuk, hogy a „kérdezd a népet” gyakorlata a közjókövetés kikerülhetetlen eleme. A magyar kormány, amikor az emberek sorskérdéseiről kér véleményt hazájában, nem először fényévekkel előzi meg a brüsszeli elefántcsonttoronyban ülő döntéshozókat. Bármely nemzet polgárainak közvetlen véleménye időszerű friss összetevője érdekeik erős támaszaként.

Mindazok, akik nem értenek egyet a nemzeti konzultáció jelentőségével, hibát vétenek, mert pártérdekeltségük alapján nem kívánják a lakosság érdekeit képviselni. Gondoljunk arra, hogy bármely párt kormányzása esetén, szuverén érdekeink képviseletében a konzultáció hatékony eszköz.

A CÖF-CÖKA egyetért a nemzeti konzultáció kérdőíveinek kitöltésével. A kérdésekre szabadon adható válaszok jelentik nemzetünk által kínált, az Unió étlapjára tehető főztünket.

Csizmadia László
a CÖF-CÖKA kuratóriumának elnöke

Fotó: MTI//Mónus Márton