Egy erősen mutálódott Covid-változat, a Pirola két új tünetet is produkál, , miközben egyre jellemzőbb, hogy a már jól ismert ízlelésvesztés és köhögés háttérbe szorul – írja a The Sun.

A Covid legújabb, Pirola vagy BA.2.86 néven emlegetett változata a magas mutációs aránya miatt aggodalomra ad okot a tudósok szerint.

Olyannyira változtak a vírussal járó kellemetlenségek, hogy a cikk szerint állítólag Amerikában oltási akciót is kezdtek az új tünetek miatt. Johannes Uys, a Broadgate General Practice háziorvosa szerint

a Pirola nevű variáns kötőháryagyulladást és bőrkiütést is okozhat. 

Az új törzs a jelek szerint elsősorban

a felső légutakat érinti, mint az orr és a hangszalag, így az orrot és a hangszálakat.

Erick Eiting, a New York-i Mount Sinai Beth Israel Kórház munkatársa szerint ez nem teljesen olyan, mint a korábbiak.

– Először a torokfájás jelentkezik, majd az orrdugulás jön – magyarázta.

A Zoe Covid Symptom Study, amely az Egyesült Királyságban a bejelentett tünetekről gyűjt adatokat, ugyanezt a mintát dokumentálta, és azt találták, hogy a torokfájás gyakoribbá vált, miután 2021 végén az omikron variáns dominánssá vált, miközben az íz és a szaglás elvesztése egyre ritkábban fordult elő a pácienseknél.

A Zoe-tanulmány szerint

a további tünetek közé tartozhat még az orrfolyás, a fejfájás, a fáradtság, a tüsszentés és a torokfájás. 

A HuffPost is foglalkozott a betegség friss tüneteivel, Dr. Sarah Hochman, a New York University Langone Health kórházi epidemiológusa és a New York-i Tisch Kórház fertőző betegségek osztályának vezetője szerint a legtöbb COVID-tünet a megfázás tüneteit utánozza.

Nem tudom, hogy maga a vírus megváltozott-e, és több megfázáshoz hasonló tünetet okoz, mint korábban, vagy csak arról van szó, hogy jelenleg mindannyian rendelkezünk valamilyen fokú immunitással, akár a védőoltások, akár a korábbi COVID-fertőzések miatt.

– tette hozzá.

Forrás: Civilek.info / Magyar Nemzet / Pénzcentrum

Címlapkép: koronavirus.gov.hu