Több üzletlánc, így a Lidl, a Penny, a Lidl, a Rossmann és a Mountex is közölte már, hogy boltjai zárva lesznek december 24-én. Most egy szavazásból kiderült, hogy a polgárok zöme is azon a véleményen van: ezen a napon mindenkinek jár a pihenés.

Nagyot robbant a hír november 10-én, pénteken, amikor is Magyarország vezető kiskereskedelmi lánca a Lidl bejelentette, hogy december 24-én minden boltjuk zárva fog tartani.

A Lidl bejelentése óta a nagyobb láncok közül több is hasonló bejelentést tett.

Újabb multi csatlakozott a CÖF karácsonyi boltzár kezdeményezéséhez

„Már korábban is gondolkodtunk azon, hogy akinek csak lehet, lehetővé tesszük, hogy a december 24-ét ünnepi készülődéssel, szerettei körében töltse, ebben a döntésben megerősített minket a Lidl példaértékű lépése” – mondta el a döntés kapcsán Szurma Gyöngyi, a Rossmann cégvezető-értékesítési vezetője.

Csatlakozott a CÖF-kezdeményezéshez a Lidl, zárva lesznek áruházaik december 24-én

A Mountexnél ellenbe úgy érveltek, ők saját munkatársaikat kérdezték meg a dologról, akik a zárvatartást mellett álltak ki, így a vállalat emelett döntött.

Egyelőre tehát így áll a dolog, azt nem tudni, hogy más kiskereskedelmi láncok csatlakozna-e majd egyébként az Egyenlő.hu és CÖF kezdeményezéshez, miszerint minden kereskedelmi boltnak be kellene zárnia december 24-én.

Újabb üzletlánc csatlakozott a CÖF által indított karácsonyi munkaszünethez

Addig is, amíg kiderül, más boltok hogyan döntenek az ügyben, a Pénzcentrum megszavaztatta az olvasóit, megkérdezte ők támogatják-e a december 24-i zárvatartást vagy inkább úgy vélekednek, a karácsonyi hajrában nincs helye a boltok bezárásának.

Sok ezer ember szavazatából egyértelműen az látszik, hogy a többség a december 24-i boltzár mellett van.

Az adatok ugyanis azt mutatják, az emberek 84,45 százaléka úgy vélekedik, hogy ezen a napon mindenkinek járna a pihenés. Ehhez képest csupán a válaszadók 15,55 százaléka mondta azt, hogy sok családnak kellene még ez a nap az ünnepi bevásárláshoz. A számokból tehát olybá tűnik

a december 24-i boltzár már most jóval elfogadottabb lehet a közvélemény számára, mint amilyen az általános vasárnapi boltzár volt.

Azt gondolom, a december 24-i boltbezárás egy kitűnő lehetőség lenne a boltok számára arra, hogy megmutassák, nekik a saját munkavállalóik az elsők – nyilatkozta a Pénzcentrumnak Bubenkó Csaba, az egyenlő.hu szakszervezet elnöke, aki hozzátette szerinte nem jó irány, ha a boltok azzal számolgatnak, mekkora versenyelőny lenne nekik, hogyha például a Lidl zárva tart, ők viszont nyitva.

Bubenkó szerint napjainkban rendkívüli módon felértékelődik a béren kívüli juttatások szerepe, a 24-i boltzár pedig jó üzenet a munkavállalók felé.

Bubenkó Csabát kérdezték az általános vasárnapi boltzár és a december 24-i zárvatartás közötti párhuzamokról is. Ám a szakszervezet vezetője leszögezte, december 24-e egyetlen napról szól, és bár ő még az általános vasárnapi boltzárról sem mondott le, mivel az ma egyáltalán nincs napirenden, véleménye szerint nem kell idekeverni. Az persze most külön véletlen, hogy december 24-e vasárnapra esik, de a szakszervezeti vezető szerint semmilyen bérpótlék nem pótolhatja a családdal töltött időt.

Szerinte ez nem pénzkérdés, azt is gondolja, hogy amelyik vállalatot ez földhöz vágná gazdaságilag, annak a miértjein el kellene gondolkodni.

Bubenkó a Pénzcentrumnak beszélt arról is, hogy van azért különbség egy kiskereskedelmi kezdeményezés és egy egész országra kiterjedő szabadnap bevezetése között. Utóbbi tényleg lehetne kihatással a gazdaságra (akár negatív értelemben), előbbi viszont nem valószínű. Ez utóbbi gondolatot erősítheti az is, hogy a Pénzcentrum iparági forrásai szerint, és a konkrét múltbeli (általános boltzár) példák szerint is, a láncok egy zárva tartott nap bevételét simán realizálhatják (realizálták is az általános vasárnapi zárvatartáskor) a hét többi napján.

Tehát egy december 24-i zárvatartás egyáltalán nem biztos, hogy negatív hatásokkal járna. Sőt, egy előtte levő napi hosszított nyitvatartás rekordforgalommal is járhat.

Bubenkó Csaba ezen felül kiemelte azt is, súlyos munkaerőhiány van a szakmában. Ezért szerinte a cégeknek hosszútávon semmiképp sem kifizetődő stratégia, ha a munkavállalóik ellen dolgoznak. Elmondta azt is, véleménye szerint nem a vasárnapi pótléknak kellene, hogy örüljenek a dolgozók (már ha egyáltalán éppen vasárnapra esik december 24-e, legtöbbször nem), hanem a rendes fizetéseknek.

Pénzcentrum