Egy olyan listára került fel a nemzeti stadion, amelyen európai létesítmény is alig van, ez is mutatja, mekkora eredmény ez.

Sport és gazdaság címmel tartott konferenciát az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány, ahol Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja nyitóbeszédében öt pontban foglalta össze a Puskás Aréna alapelveit:

– tisztelettel a múlt iránt,
– a legjobb stadion legyen a XXI. században,
– több legyen, mint stadion,
– 100 százalékban magyar kivitelezésben épüljön,
– legyen egy közepes, átlagos költségvetésű stadion.

Fürjes kiemelte, míg 1999-ben a tervezéshez és a kivitelezéshez is külföldi cégeket kellett bevonni, húsz évvel később a Puskás Arénát – amelyet 2019 novemberében adtak át – már száz százalékban magyar vállalatok hozták létre.

Arról is beszélt, hogy 2015-ben – amikor a budapesti olimpiai pályázat vezetője volt – Schmitt Pál akkori állandó NOB-tag – aki azóta tiszteletbeli tag – elvitte magával Kuala Lumpurba, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kongresszusára. A legtöbb sportvezető akkor még alig-alig járt Budapesten, hiszen nem volt miért, kevés sportlétesítmény volt a magyar fővárosban, így kevés nemzetközi sportrendezvény is.

Azóta a világ egyik sportfővárosa lett Budapest: a Duna Arénától a Puskás Arénán át a Nemzeti Atlétikai Központig nívós sportlétesítmények épültek,

Magyarország rendezett két vizes világbajnokságot, négy mérkőzést a labdarúgó-Európa-bajnokságon, valamint idén nyáron minden idők legnagyobb hazai sporteseményét, az atlétikai világbajnokságot.

Fürjes beszélt a sport stratégiai ágazattá nyilvánításáról is, amely az Orbán-kormány egyik legfontosabb intézkedése volt.

„A sport megtanít arra, hogy csak csapatban lehet sikerre jutni, az egyéni sportolók mögött is egy csapat áll és dolgozik. A sport megtanít arra, hogy van versengés az életben, de az ellenfelet tisztelni kell. Megtanít arra is, hogyan dolgozzuk fel a sikert és a sikertelenséget. Egy teljesebb élet lehetőségét hordozza magában a sport azoknál a gyerekeknél, akik valamilyen sportot űznek” – fogalmazott Fürjes Balázs, és hozzátette:

nincs még egy olyan dolog a világon, aminek akkora kohéziós ereje lenne, mint a sportnak.

Fürjes Balázs zárásként összefoglalta a következő esztendők várakozásait: Magyarország rövidpályás úszó-világbajnokságot rendez 2024 decemberében, 2026-ban vagy 2027-ben labdarúgó Bajnokok Ligája-döntőnek lesz házigazdája a Puskás Aréna, 2027-ben pedig ismét vizes világbajnokságnak.

Index.hu

Borítókép: A világ húsz legszebb sportlétesítménye között a Puskás Aréna
Forrás: Mandiner.hu