Ismét rohamos tempóban követeli áldozatait a madárinfluenza Magyarországon. Ezúttal az emberekre nincs veszéllyel, azonban a baromfi-állományokat és a vadon élő darvakat drasztikus módon tizedeli a járvány.

Megszokhattuk már, hogy minden évben az ősz egyik leglátványosabb jelensége a hortobágyi darvak vonulása. Idén azonban súlyos madárinfluenza pusztít végig és követeli áldozatait.

Dr. Pásztor Szabolcs főállatorvos javaslata szerint a baromfiterületeken fertőtlenítőszerek használatával és a járványügyi védelmi előírások betartásával nagyobb eséllyel tarthatjuk távol a vírust az otthonainktól és az állatainktól.

Gyógyítani ugyan a vírust nem lehet, de a madártani szakértők és az állatorvosok mindent megtesznek a biztonságos eltávolítás érdekében.

Szakértők szerint kicsi ugyan a valószínűsége, hogy a betegség a szárnyasokról átterjed az emberre, de ez mégsem lehetetlen, a madárinfluenza Vietnamban és Thaiföldön követelte a legtöbb halálos áldozatot eddig, de Indonéziában és Kambodzsában is meghaltak már a vírusban.

A madárinfluenza terjedése a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán követhető nyomon.

HírtTV

Borítókép:

Szürke darvak (Grus grus) repülnek a Pest vármegyei Csobánka környékén 2023. november 2-án.
Forrás: MTI/Kovács Attila