Már a hamisított borokat is képes kiszagolni amellett, hogy képes megmondani, honnan származik egy-egy adott nedű.

Tudósok egy algoritmust képeztek ki arra, hogy a borokon végzett kémiai vizsgálatok adatait a mesterséges intelligencia segítségével feldolgozza és elemezze, majd visszavezesse eredetüket. Ezzel az eljárással akár a borcsalók száma is könnyebben csökkenthető lesz, mint korábban.

A kutatók mesterséges intelligencia és gépi tanulás segítségével képesek megkülönböztetni a borokat a vegyületek koncentrációjának különbsége alapján. A mérések eredményei alapján azt is meg tudják állapítani, hogy hol készült az adott bor.

Alexandre Pouget, a svájci Genfi Egyetem professzora szerint nagyon sokan csalnak a borokkal: olcsó termékeket címkéznek fel, és több ezer dollárért próbálják meg eladni.

A program betanításához a tudósok az úgynevezett gázkromatográfiához fordultak, amellyel a franciaországi Bordeaux régió hét különböző birtokáról 12 év alatt szüretelt 80 bor elemzését végezték el.

A kémiai folyamatok mellett a mesterséges intelligencia is fontos szerepet kap az azonosításban.

Nem egyes vegyületeket keresnek a borokban, hanem a borban észlelt összes vegyi anyag adatát felhasználja, hogy kidolgozza az egyes vegyületek legmegbízhatóbb szignatúráját. A program az eredményeket egy kétdimenziós rácson jeleníti meg, ahol a hasonló szignatúrájú borok csoportosulnak.

Pouget elmondta, hogy függetlenül az évjárattól a borban található molekulák koncentrációjának mintázata jellemző egy adott termőterületre, ezáltal a sok adat alapján gyakorlatilag beazonosíthatóvá válik a bor származási helye is.

„Mindegyik egy szimfónia: nem egyetlen hang különbözteti meg őket, hanem az egész dallam” – tette hozzá a professzor.

„A gépi tanulás ereje az ilyen jellegű vizsgálatokban egyre nyilvánvalóbbá válik minden egyes új alkalmazással az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban” – mondta David Jeffery, az Adelaide-i Egyetem borkémiai docense.

Az egyes kastélyok boraiban található vegyületek koncentrációját számos tényező befolyásolja, a szőlőtől és a talajtól kezdve a mikroklímán át a borkészítési folyamatig.

Míg a program 99 százalékos pontossággal visszavezette a borokat a megfelelő kastélyokhoz, az évjáratok megkülönböztetésében már nehézségekbe ütközött, a legjobb esetben is csak 50 százalékos pontosságot ért el.

A Communications Chemistry című folyóiratban megjelenő kutatás szerint a gépi tanulás megerősítheti, hogy a bor megfelel-e a címkéjének, ezáltal lebuktathatja a csalókat.

Európában, ahol a hamisított italok évente 3 milliárd euró (2,6 milliárd font) bevételkiesést okoznak, a közelmúltban történt esetek rávilágítottak az iparágban tevékenykedő bűnszövetkezetek méretére.

Az év elején elítélték egy banda tagjait, akik spanyol asztali borokat szállítottak tartálykocsikkal Franciaországba, majd francia bornak adták ki azokat.

A csalás évekig tartott, és a feltételezések szerint közel 5 millió palackot adtak el, amelyek egy részét bordeaux-i borként címkéztek fel.

Bár a csalások felderítése a program legkézenfekvőbb alkalmazási területe, Pouget szerint a megközelítés a minőség ellenőrzésére is használható majd a borászatban.

Mandiner.hu

„Mindegyik bor egy szimfónia: nem egyetlen hang különbözteti meg őket, hanem az egész dallam”
Forrás: Pixabay-com