Együttműködési megállapodást írt alá a Professzorok Batthyány Köre és a Fiatalok Batthyány Köre hétfőn Budapesten azzal a céllal, hogy a két nemzeti-konzervatív értékrendet valló szervezet kölcsönösen segíti egymás tevékenységét.

Az eseményen elhangzott, hogy

a szervezetek az együttműködés keretében tervezik, hogy közös előadásokat szerveznek, valamint bevonják egymást szellemi műhelyeik tevékenységébe. Terveik szerint ezek a rendezvények főként kulturális, tudományos és oktatáspolitikai elképzeléseik bemutatására, megvitatására és terjesztésére szolgálnak.

A megállapodást Kollár Lajos, a Professzorok Batthyány Körének elnöke és Batthyány Boldizsár, a Fiatalok Batthyány Körének kuratóriumi elnöke írta alá.

Kollár Lajos rámutatott, hogy a Fiatalok Batthyány Körével a közös munka októberben elkezdődött Sátoraljaújhelyen a Rákóczi Táborban, a Professzorok Batthyány Köre szervezésében rendezett tudományos, aktuálpolitikai konferencián, amelynek főbb témája az energetika, a felsőoktatás, a nemzetpolitika, a család és népesség volt.

Az elnök a stratégiai megállapodással összefüggésben hangsúlyozta, hogy a kapcsolatok szélesítése „kiemelt jelentőségű”. Kollár Lajos hozzátette, hogy

ennek szellemiségében született megállapodás a Batthyány Lajos Alapítvánnyal, a Civil Összefogás Fórummal, a Magyarságkutató Intézettel és a Rákóczi Szövetséggel is.

Batthyány Boldizsár elmondta, hogy 2021 végén azért hozták létre a szervezetüket, hogy

értékeken alapuló, hovatartozásokon, politikai, gazdasági véleményeken átívelő közösséget hívjanak életre, amely ütközteti a „belső és a külső” véleményeket.

Hozzátette: már a megalakulásukkor is partnerként tekintettek a Professzorok Batthyány Körére, mind a képviselt értékeket, mind a tevékenységüket tekintve.

Megjegyezte, már feladatokat is vállaltak a Professzorok Batthyány Körének felsőoktatási és energetikai munkacsoportjában.

Batthyány Boldizsár kijelentette, hogy a Professzorok Batthyány Körére, annak vezetőire szellemi mentoraikként fognak tekinteni. Reményét fejezte ki, hogy a szervezetükkel való együttműködés a Professzorok Batthyány Körének új perspektívát adhat majd.

MTI

Címlapfotó: Kollár Lajos, a Professzorok Batthyány Köre elnöke (j) és Batthyány Boldizsár, a Fiatalok Batthyány Körének kuratóriumi elnöke kezet fog a két szervezet közötti együttműködési megállapodás aláírása után a Magyarságkutató Intézetben 2023. december 11-én. MTI/Szigetváry Zsolt