Az idei év hozott hatalmas politikusi csúsztatásokat, de egy amerikai lap szerint ezek közül is kiemelkednek a hivatalban lévő amerikai elnök egyes kijelentései, melyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

A The Washington Post minden évben megválasztja az év legnagyobb Pinokkióit, vagyis azokat a politikusokat, akiket ordító hazugságon kaptak.

Idén Joe Biden amerikai elnök került a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára. Biden elnökségének kezdete óta számos alkalommal mondott olykor kifejezetten hajmeresztőnek tűnő dolgokat, nemegyszer „tévesztette el” például idősebbik fia halálának okát, volt, hogy Vlagyimir Putyint és Volodimir Zelenszkijt keverte össze, vagy épp arról elmélkedett, hogy az orosz elnök elveszítheti a háborút – Irakban.

Ezek jórészt betudhatók annak, hogy az elnök gyakran tűnik meglehetősen dekoncentráltnak. Más viszont a helyzet a szándékos nagyotmondással, adott esetben füllentéssel.

A The Washington Post ezzel kapcsolatban azt írja, hogy sok politikus szeret történeteket mesélni, méghozzá elsősorban olyanokat, amelyekben össze tudja kapcsolni saját életét a hallgatóságéval, és amelyek az emberi oldalukat mutatják meg. Hosszú pályafutása során azonban Biden mindig is hajlamos volt kissé eltúlozni vagy megszépíteni egyes történeteket, és ez elnökségének harmadik évében sem változott.

Felidézik: többször eltúlozta a házában 2004-ben keletkezett tűz mértékét, de gyakran mesélt egy szívmelengető – de igencsak valószínűtlen – történetet a vasúti kalauzról, aki gratulált neki, amiért többet utazott vasúton alelnökként, mint a légierő repülőgépén.

„Ami azt illeti, az első két hivatali évemben rekordösszeggel, 1,7 ezer milliárd dollárral csökkentettem a hiányt” – jelentette ki idén áprilisban az elnök. A lap gyűjtése szerint

legalább 60 alkalommal dicsekedett a költségvetési hiány csökkentésével.

Biden az 1,7 ezer milliárd dolláros számadatot úgy kapta meg, hogy összehasonlította a 2020-as költségvetési hiányt (kb. 3 ezer milliárd dollár) a 2022-es költségvetési hiánnyal (kb. 1300 milliárd dollár). A probléma mindössze annyi, hogy 2020-ban, a Covid-járvány talán legnehezebb évében szinte természetes módon nőtt nagyra, ráadásul hivatali idejében az eredetileg tervezettnél mintegy 850 milliárd dollárral nagyobb mértékben növekedett az államadósság.

A hiány képe tehát éppenhogy Biden alatt romlott, ennek ellenére ő egy technikai részletbe kapaszkodva igyekszik sulykolni ennek az ellenkezőjét.

Egy másik hangzatos kijelentése szerint fia,

Hunter Biden egyáltalán nem kapott pénzt a kínaiaktól, minden ilyen jellegű vád pedig aljas rágalom.

Ezt először a 2020-as, Trumppal folytatott elnökjelölti vitában mondta el, de idén is megerősítette.

Biden állításait saját fia cáfolta meg, amikor idén a bíróságon elismerte, hogy valóban jelentős összegeket fizettek neki Kínából.

Hunter Biden 2017-ben közel 2,4 millió dollár, 2018-ban pedig 2,2 millió dollár bevételt könyvelhetett el, melyek nagy része kínai vagy ukrán forrásból származott.

hirado.hu

Kiemelt kép: MTI/AP/Carolyn Kaster