Dömötör Csaba szerint azért siettek az új szabályok elfogadásával, mert közeledik az EP-választás, és tartanak attól, hogy a választás után már nem lenne meg a szükséges többség.

„Nem éppen ilyen karácsonyi ajándékra számítottunk” – reagált Dömötör Csaba a migrációs paktum elfogadására. Az államtitkár leszögezte: ez a csomag elemeiben és egészében is teljesen ellentétes azzal, amit a magyar kormány képvisel.

Dömötör elmondta: benne van a csomagban a régóta vitatott elosztási kvóta, tehát meghatározzák, hogy egy-egy tagállamnak hány migránst kell befogadni. „De ezen is túlmennek, mert az is benne van az új csomagban, hogy

válsághelyzetben meg lehet haladni ezeket a számokat, ami gyakorlatilag létszámkorlát nélküli befogadást jelenthet a tagállamok számára”

– fogalmaz az államtitkár.

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikai megállapodásra jutottak az uniós migrációs és menekültügyi paktumról – jelentette be a Tanács soros spanyol elnöksége szerdán Brüsszelben. A témáról kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy a paktum érinti a menedékjog és a migráció kezelésének minden szakaszát, kezdve az illegális migránsok átvilágításától az EU-ba érkezésükkor, a biometrikus adatok felvételén, a menedékkérelmek benyújtásának és kezelésének eljárásán, valamint annak meghatározásán keresztül, hogy melyik tagállam felelős a menedékjog iránti kérelem elbírálásáért, továbbá rendelkezik a tagállamok közötti együttműködésről, szolidaritásról és arról is, hogy miként kell kezelni a válsághelyzeteket, ideértve a migránsok „eszközként való használatát”.

Dömötör szerint az új csomag felülírná a jelenlegi magyar menekültügyi eljárásokat is.

„Az egésznek az lenne a következménye, hogy Magyarországon is migránsgettók jönnének létre”

– hangsúlyozta. Szerinte azért siettek az új szabályok elfogadásával, mert közeledik az EP-választás, és tartanak attól, hogy a választás után már nem lenne meg a szükséges többség.

Kiemelt kép: MTVA