Tuskék, miután tisztogatásba kezdtek és kirúgták a lengyel közmédia vezetését, erőszakkal vették át a székházat – a PiS egyik képviselőnője meg is sérült.

Tuskék legitimációval nem rendelkező „erős embereket” küldtek a TVP székházába – írja wPolityce.

Ezek az emberek bebarikádozták magukat az állami televízió elnökének szobájába és

 onnan leállították a TVP Info internetes, valamint kábelelérhetőségét.

Mariusz Kałużny képviselő úgy fogalmazott a történtek kapcsán, hogy

a helyzet drámai, ez egyszerűen Fehéroroszország.

A közmédia erőszakos átvétele során a PiS egyik női képviselője, Joanna Borowiak is megsérült a jobb karján, amit fel kellett kötni. A rendőrség jelenleg is helyszínel a TVP székházában.

Pedig a lengyel alkotmánybíróság múlt csütörtökön figyelmeztetett: az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, vezetésük leváltásától.

Felmentette szerdán Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában – közölte szerdán a lengyel kulturális tárca (MKiDN).

A közlemény szerint a felmentés „szükségességét” a szejmben kedd éjjel megszavazott határozat indokolja. Az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került koalíció által megszavazott dokumentum értelmében „javító intézkedéseket” kell foganatosítani a közmédiánál.

Az MKiDN szerint jogilag érvénytelen a lengyel alkotmánybíróság múlt csütörtöki figyelmeztetése, melynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, vezetésük leváltásától. A figyelmeztetést a testület a jelenleg ellenzéki, múlt hétig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek beadványára adta ki.

Mandiner

Kiemelt kép: Donald Tusk, a Polgári Koalíció (KO) elnöke, kormányfőjelölt nyilatkozik a sajtó képviselőinek, miután koalíciós szerződést írt alá az októberi lengyelországi választások nyomán a parlamentbe bejutott, és ott többséget alkotó másik három eddigi ellenzéki tömörülés vezetőivel kormányalakítási megbízatásuk eshetőségével számolva a törvényhozás varsói épületében 2023. november 10-én. A KO a Szymon Holownia vezette Lengyelország 2050 (Polska 2050), a Wladyslaw Kosiniak-Kamysz vezette Lengyel Parasztpárt (PSL), valamint a Wlodzimierz Czarzasty és Robert Biedron vezette Új Baloldal (Nowa Lewica) nevû tömörüléssel lépett szövetségre, kormányalakítási megbízatásuk eshetőségével számolva. MTI/AP/Czarek Sokolowski