Ha a hivatalos eljárások értelmében törvényes vezetőváltás történt volna a TVP, a Lengyel Sajtóügynökség és a Lengyel Rádió vezetésében, akkor távoztak volna, szögezte le Jan Pospieszalski.

„Sok mindent megtapasztaltam a köztelevíziónál. Láttam, hogy sok vezérigazgatót leváltottak, emlékszem különböző, többé-kevésbé viharos személycserékre is. De olyat még soha nem láttam mostanáig, hogy néhány külsős ember erőszakkal vezette ki az embereket az irodájukból, ajtókat csapkodtak, képviselőket lökdöstek. Őszintén szólva, soha nem láttam még ilyen erőszakoskodást”

– jelentette ki a Remix News nemzetközi hírportálnak adott interjúban Jan Pospieszalski lengyel újságíró, aki a köztelevízió (TVP) beszélgetős műsorát vezette.

„1994-ben kezdtem el dolgozni a TVP-nél. Új csapat voltunk, és ott sem láttak szívesen. A posztkommunista berendezkedés, amelyhez akkoriban a televízió személyzete többnyire tartozott, idegen testként kezelt minket. De még azok a kommunisták is sokkal tisztességesebben viselkedtek velünk, mint amit ma látunk azokon a mobiltelefonos videofelvételeken Varsóban”

– mesélt élményeiről Pospieszalski a Magyar Nemzet szemléje szerint.

Szerinte a  közszolgálati televízió erőszakos átvétele Donald Tusk és új kormánya részéről annak beismerése, hogy tudják, hogy nem tartják be a törvényt.

Pospieszalski leszögezte: ha a hivatalos eljárások értelmében törvényes vezetőváltás történt volna a TVP, a Lengyel Sajtóügynökség és a Lengyel Rádió vezetésében, akkor az előző csapat ugyanúgy távozott volna, mint ahogy távoztak a PiS-es politkusok az állami intézményekből.

Nem kellett sokáig várni, a lengyel ballibek máris megmutatták igazi arcukat

Az új lengyel kormány radikális lépései óta folyamatosak a tüntetések Varsóban, az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusai és szimpatizánsai szakadatlanul tüntetnek a köztelevízió épülete előtt. A párt a közösségi oldalon is élesen bírálja Donald Tuskék erőszakos cselekedeteit.

„Nemet mondunk Donald Tusk és tisztjei által létrehozott propagandára, akik illegálisan foglalják el a köztelevízió, a lengyel rádió és a lengyel sajtóügynökség székhelyét. Nemet mondunk a törvénysértésre, a lengyel demokrácia lábbal tiprására és a szólásszabadság korlátozására”

– írja a párt az X-en.

Kiemelt kép: MTI/PAP/Adam Warzawa