A szegedi kötődésű Nobel-díjasok, Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert tíz emelet magas portréját készítették el a város tizenhét emeletes toronyházán. A Nobel-díjasokat mindössze egy hónap alatt festette fel nyolc művész Szeged legmagasabb lakóépületére.

A város tisztelete és hálája jeléül festette fel a tizenhét emeletes újszegedi toronyház falára Karikó Katalin és Szent-Györgyi Albert monumentális képmását – írta meg a szeged.hu.

A portálnak Mihálik Edvin, újszegedi önkormányzati képviselő elmondta, hogy mikor Karikó Katalin októberben Szegeden járt, már tudták, hogy megkapta a Nobel-díjat, ezért Botka László, a város polgármestere bejelentette, hogy Szeged tisztelete és hálája jeléül a legmagasabb szegedi lakóépületre festi fel Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus és Szent-Györgyi Albert orvos-biokémikus Nobel-díjas kutatónk arcmását.

Novemberben indult meg a munka és gyakorlatilag egy hónap alatt festette fel nyolc művész Fux Erik grafikus tervét a toronyházra. Ez egy 64 méter magas épület. Az IKV 600 négyzetméternyi területet tisztított meg, hogy az alkotás meg tudjon valósulni. 165 liter festékből, 25 szín kikeverésével készült el ez a falfestmény. A polgármester Karikó Katalinnal együtt választotta ki azt a portrét, ami most felkerült a ház falára

– nyilatkozta a képviselő.

Napsütésben egy kicsit könnyebb dolgozni. A festmény egy északi fekvésű falra került, így nem nagyon sütött a nap a munkálatok közben. Fux Eriket és az összes kollégámat dicséret illeti, hogy ilyen gyorsan elkészültek a falfestmény megalkotásával. Az elején még úgy tűnt, hogy lehet csak kicsit később tudunk végezni, mint ahogy eredetileg gondoltuk. Szerencsére nem így történt. Nagyon köszönjük az önkormányzatnak a támogatást, nagyon büszkék vagyunk erre a munkára

– nyilatkozta Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára, aki elárulta azt is, hogy a csapatnak nem ez volt az első ilyen nagyméretű alkotása.

A művészek festettek már hasonló magasságú falfestményt, azonban az keskenyebb volt. Budapest belvárosának 7. kerületében is készül majd egy Karikó Katalin falfestmény, amelyen Krausz Ferenc fizikussal lesz látható Szeged díszpolgára.

Kiemelt kép: szeged.hu/Iványi Aurél