Az esztergom–budapesti érsek elárulta, hogyan lehet rávilágítani a karácsony valódi lényegére. Interjú.

„Mi Isten nagy családja vagyunk, az ő szeretete veszi körül az emberiséget, az egész világot, a világtörténelmet, és minden szenvedés, halál, tragédia belesimul ebbe, mert végül is Isten szeretetéé az utolsó szó, és az ember élete sem végződik a földi halállal. Ez hordozza igazán karácsony üzenetét, és ez az, ami megváltoztatja a szemléletünket” –

fogalmazott Erdő Péter bíboros, prímás a Magyar Nemzetnek adott karácsonyi interjúban.

A portál az esztergom–budapesti érsekkel a „túlünneplés” csábításai mellett Ferenc pápa öröméről, valamint a népszámlálás és az egyházi anyakönyvek viszonyáról is beszélgetett.

A karácsony valódi lényegéről

Arra kérdésre, hogyan lehet rávilágítani a karácsony valódi lényegére, a bíboros elmondta: fontos, hogy „érezzük meg azt, hogy mi az ünnep középpontja, ki az, akit ünneplünk”. Erdő Péter szerint „éppen ezért nagyon jó, hogy a templomainkban, az iskoláinkban és sok helyen másutt továbbra is él a pásztorjáték szokása, amelyben Jézus születése elevenedik meg”.

Mint fogalmaz: „ez a kollektív emlékezet tesz bennünket igazán közösséggé. Annak a szépnek, amit mindannyian szeretnénk átélni, hogy együtt van a család, szeretjük egymást és megajándékozzuk egymást, középen pedig ott van a Kis Jézus, nos ennek az ideális karácsonyi ünnepnek van egy jelképes üzenete. Akkor este fölvillan valami abból, hogy ilyen a világ.

Mi Isten nagy családja vagyunk, az ő szeretete veszi körül az emberiséget, az egész világot, a világtörténelmet,

és minden szenvedés, halál, tragédia belesimul ebbe, mert végül is Isten szeretetéé az utolsó szó, és az ember élete sem végződik a földi halállal. Ez hordozza igazán karácsony üzenetét, és ez az, ami megváltoztatja a szemléletünket. Körülöttünk is értékessé és értelmessé, otthonossá válik így a világ” – zárta szavait a bíboros.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Kiemelt kép: Havran Zoltán /MN