Az iszlám egy rendkívül pragmatikus vallás. Logikusan olyan, amilyen egy kereskedő által létrehozott ideológia.

Száleh, a Liverpool egyiptomi származású futballistája boldog karácsonyt kívánt azoknak, akik tartják.

Bejegyzése alá elképesztő mennyiségű muszlim komment érkezett, akik válogatott módokon fejezték egyet nem értésüket. Az iszlám ugyanis elismeri Jézust mint prófétát, de nem mint az Isten fiát.

Rostoványi Zsolt úgy 10-15 évvel ezelőtt irt egy kitűnő könyvet Az Iszlám világ és a Nyugat címmel. Mindenkinek ajánlom az elolvasását.

A könyvből és a tapasztalataimból az alábbi következtetésre jutottam. Igaz ezt már többször elmondtam, de lehet nem elégszer. Az iszlám éppen aktuális felfogása olyan, mint a saját inverzünk. A saját ellentétünk.

Mi, a Nyugat, most gyengék vagyunk. Gyengének tűnünk. Ezért a muszlimok többsége ebben Allah akaratát látja. És erősnek érzi magát.

Amikor a brit vörös kabátosok halomra lőtték a Mahdi seregeit Szudánban, vagy a francia Idegenlégió sorra fojtotta el a felkeléseket Észak-Afrikában, ezek a kérdések nem kerültek elő. De nem volt ez kérdés a hódoltságkori Magyarországon sem. Az alávetett területeken, pl. a Balkánon már más volt a helyzet.

Az iszlám egy rendkívül pragmatikus vallás. Logikusan olyan, amilyen egy kereskedő által létrehozott ideológia. De nem a muszlimokkal van alapvetően a baj.

VELÜNK, NYUGATIAKKAL.

És amíg mi nem szedjük össze magunkat, amíg mi nem rázzuk gatyába magunkat, addig minden karácsonyi vásár fenyegetésnek lesz kitéve.

Forrás és kiemelt kép: Facebook/Dr. Somkuti Bálint