Kollégái elítélik a francia színészóriás „lincselését”.

Depardieu-t 2020-ben vádolták meg nemi erőszakkal, s most, egy nemrég sugárzott dokumentumfilm miatt nagy nyilvánosságot kapott botrány középpontjába került – írja az AFP alapján az Agerpres.

A Le Figaro című napilapban hétfő este megjelent nyílt levél aláírói között van Bertrand Blier rendező, Nathalie Baye, Carole Bouquet és Charlotte Rampling színésznők, Jacques Weber, Pierre Richard és Gerard Darmon színészek, valamint Roberto Alagna, Carla Bruni, Arielle Dombasle és Jacques Dutronc énekesek.

„Gerard Depardieu talán a legnagyobb színész. A mozi utolsó szent szörnyetege. Nem hallgathatunk tovább a rá zúduló lincshangulat, a személyére zúduló gyűlöletáradat láttán, amelyet minden árnyalás nélkül, teljesen zavarosan és az ártatlanság vélelmének megvetésével zúdítanak rá, amelyet minden más emberhez hasonlóan ő is élvezhetne, ha nem lenne a mozi óriása”

– írták a dokumentum szövegében.

„Amikor Gerard Depardieu-t ilyen módon támadod, valójában a művészetet támadod. Gerard Depardieu színészi zsenialitásával hozzájárul hazánk művészi ragyogásához (…) Bármi történjék is, senki sem lesz képes eltörölni munkásságának páratlan nyomát, amely örökre rányomja bélyegét korunkra. A többi, minden más csak igazságszolgáltatás kérdése. Csak az igazságszolgáltatásé. Kizárólag”

– tették hozzá a levél aláírói. Emmanuel Macron francia elnök és a színész családjának több tagja, köztük lánya, Julie Depardieu már nyilvánosan is felszólalt Gerard Depardieu védelmében, akit az ellene Franciaországban tett két feljelentés egyike nyomán vád alá helyeztek. A francia sztár már mindkét vádat tagadta.

A France 2 televízió Complement d’enquete című műsorában december elején sugárzott riport nemzetközi visszhangot kiváltó sokkhullámot okozott. A felvételen a francia filmművészet szent szörnyetegének tartott Gerard Depardieu látható és hallható volt, amint nőgyűlölő és sértő megjegyzések sorát teszi a nőkre, és még egy közelben lévő kislányt sem kímélt meg obszcén szavaitól.

A France 2-t birtokló France Televisions médiacsoport pénteken bejelentette, hogy a dokumentumfilm utolsó részét egy végrehajtó „hitelesítette”. Erre azután került sor, hogy a francia államfő felvetette, hogy a jelenetet a vágás során megváltoztathatták, ahogyan azt korábban a színész családja állította.

A botrány kirobbanása után Gerard Depardiut kizárták a Québeci Nemzeti Rendből, a belga Estaimpuis község megfosztotta díszpolgárságától, viaszszobrát pedig eltávolították a párizsi Grevin Múzeumban lévő vándorútjáról.

Kiemelt kép: Gérard Depardieu (Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcaujelo)