A következő két éven belül kötelezővé válhat az iskolai egyenruha viselése és minden gyermeknek meg kellene tanulnia a francia nemzeti himnuszt. De, ami igazán kiverheti a biztosítékot, hogy szabályozni kívánja a gyermekek körében, hogy mennyi időt tölthetnek a képernyő előtt.

Új életet próbál lehelni második hivatali idejébe Emmanuel Macron francia elnök, ezért többek között oktatási és állampolgári reformokat jelentett be. Az országban sok az oktatással kapcsolatos aggodalom, erre tekintettel az elnök a fiatalok polgári felelősségvállalásának javítására és a radikalizmus visszaszorítására tett ígéretekkel spékelte meg mondandóját.

Ennek megfelelően bejelentette: a következő két éven belül kötelezővé válhat az iskolai egyenruha viselése és minden gyermeknek meg kellene tanulnia a francia nemzeti himnuszt, a „La Marseillaise”-t, sőt, azt az elképzelését is felvázolta, hogy minden gyermeknek kötelező drámatanfolyamon kellene részt vennie.

Elmondása szerint

Franciaország erősebb és egységesebb lesz, „ha újra megtanuljuk az értékeket, a közös kultúrát, a tiszteletet az osztályteremben, az utcán, a tömegközlekedésben és az üzletekben.” 

– számolt be az Elysée-palotában tartott sajtótájékoztatóról a Le Monde alapján a economx.hu.

Az elnök azonban itt nem állt meg. Kijelentette, hogy szabályozni kívánja a kisgyermekek körében, hogy mennyi időt tölthetnek a képernyő előtt.

Ugyan az nem derült ki pontosan, hogy mindezt hogyan valósítaná meg, elmondta, hogy hogy a kormány intézkedéseket fog tenni ennek érdekében.

Macron ígéretet tett arra is, hogy

„rendet tesz”, amelyet a határok jobb ellenőrzésével, a civilizálatlan viselkedés elleni küzdelemmel, a rendőri jelenlét megduplázásával, a kábítószer, továbbá a radikális iszlám elleni küzdelemmel igyekszik elérni.

Címlapkép: MTI/EPA/AFP pool/John Thys