Feltett célom volt, hogy vissza is adjak. Megharcoltam sok mindenért, sok mindennek kitapostam az útját, megtanultam, hogy hogyan lehet valamit elérni – mondja Jánosi Levente, akit Nexon Leviként ismert meg Erdély.

A villanypásztort ma már szinte mindenki ismeri, és nem csupán a gazdaemberek körében népszerű, hanem a gyermekek, szülők, fiatal felnőttek között is.

Erdélyi sikere nagyrészt a Nexonhoz kötődik, hiszen Jánosi Levente néhány év alatt rengeteg információt osztott meg róla követőivel. De hogyan indult el Nyárádköszvényesről, a kicsi székelyföldi településről a Nexon villanypásztor-birodalom? És miként sikerült egy fiatalnak harmincéves kora előtt a hazai társadalom nagy részét megszólítania egy egyszerűnek mondható gazdasági eszköz felmutatásával?

Jánosi Leventét, mindennek az elindítóját látogatjuk meg, aki nem csupán hat óriási sátrát – gyártástól kezdve a raktárokig és üzletekig – mutatja meg, hanem egy kávéra is leül velünk, és őszintén mesél az életéről. Többek között arról, hogy

egyszerű állattartó családból származik, gyerekként erdőn és mezőn dolgozott lovaikkal, melyeket szüleivel és testvérével közösen nevelgettek, és az sem volt ritka, hogy az állatokat jómaga őrizte. Megtapasztalta a falusi életmóddal járó nehézségeket, a fáradalmas mezei munkát és a nélkülözést is.

Százezren követik Jánosi Leventét a közösségi médiában, cége, a Nexon 2-3 év alatt vált népszerűvé és ismert erdélyi, magyar vállalkozássá; 2017-ben alakult, ami azóta is hangsúlyosan épül a család köré. Volt szerencsém látni, hogy miként épül ki a birodalom szinte a semmiből, hiszen jómagam is nyárádköszvényesi származású vagyok, és bizony minden falubeli meglepődött, amikor gombák módjára kezdtek nőni a sátrak, épületek, egyik a másik után, és a vállalkozás fizikailag is terjeszkedni kezdett. Ma már annyi az építmény, hogy az összeköti a főutat az Ácsok utcájával, két, évekkel ezelőttig egymástól távol eső, párhuzamos falurészt.

Akik kívülről látták, hogy mi történik Jánosi Leventéék háza táján, meglepődtek. Azonban azok, akik belülről követték és segítették, azt is megtapasztalták, hogy nem játszi könnyedséggel, hanem kemény munka, rengeteg álmatlan éjszaka, jegyzeteléssel töltött nap, önismeret és befektetett energia árán jött létre a vállalkozás.

Nexon Levi beszélgetésünk folyamán beismeri, gyermekkora óta tudta, hogy villanypásztor-készítésből fog megélni, de mivel számára első a család, mindent úgy akart felépíteni, hogy abból ne csak jómaga, hanem testvére és szülei is megélhessenek. Jelenleg éppen ott tart, amiről valamikor csak álmodott: testvére, Attila programozásmérnök, a cég IT-vezetője, édesanyja és édesapja a barkácsüzletet vezetik, ami a Nexon egyik leányvállalata.

„Vágytam arra, hogy összekössem magunkat, mert dolgoztunk mi eleget. Sokat kínlódtunk a mezőn, az erdőn, volt mindenben részünk. Új életkörülményt akartam a családom számára, és mivel ez volt minden vágyam, összejött”

– meséli átszellemülten. Hogy megbizonyosodjunk a vállalkozás családközpontúságáról, a főút melletti barkácsüzletbe is betessékel, ahol édesanyja árul macskák jelenlétében, ami még kedvesebbé teszi az épület képét.

Hát még, amikor anya és fia egymáshoz szól! „Jó hideg van, édesanyja” – mondja Levi, aki átfázott, miközben az első sátortól az utolsóig sétáltunk, mire édesanyja egy macskát nyom a kezébe, hadd melegedjen a fia. A rövidke jelenet is bizonyítja, amit Levi többször hangsúlyoz: tisztelet és gondoskodás jellemzi a családjuk kapcsolatát.

De hogy sikerült mindezt felépíteni? És miért pont a villanypásztor alapozta meg?

Jánosi Levente – akit Nexon Leviként ismer szinte mindenki – gyermekkorában gyakran őrizte a család lovait, amelyekkel a mezőgazdasági munkát végezték nyaranta. 20-30 évvel ezelőtt nem dolgoztak még traktorokkal a mezőn, mindent lovak segítségével oldottak meg a gazdák. Ha nem a vadaktól kellett félteni az állatokat, akkor az elkóborlás miatt aggodalmaskodtak, ezért a gyermek, akinek legkisebb lévén a legáldatlanabb feladat jutott, elhatározta, hogy kitalál valamit a lovak egyhelyben tartására.

„Akkoriban még nem ismertük itthon a villanypásztorokat, pedig külföldön már használták őket. Talán egyik ismerősünk hozhatott haza egyet, ami valahogy a mi családunkhoz is eljutott. Addig néztem és tanulmányoztam a szerkezetet, mígnem sikerült bontott alkatrészekből összeraknom magunknak az első villanypásztort”

– idézi fel az okot, ami villanypásztor-készítéshez vezetett és az első emléket, ami a gyártáshoz köti.

Büszkén hozzáteszi, a környékbeli gazdák máig használnak olyan villanypásztort, amit még gyermekkorában készített, jóval az automatizálás szak elvégzése előtt. Sikerült is a legelsőt visszavásárolnia, ami máig működőképes, pedig valamikor 2011-ben készült.

Arra a kérdésünkre, hogy akkor mégis miként tudnak ilyen látványosan növekedni, hiszen az erdélyi gazdatársadalom, mint célcsoport, véges, előbb-utóbb mindenki felszerelkezik villanypásztorral, és akkor mi lesz az ő munkájával, csupán annyit válaszol, „fel voltak készülve erre, vannak ötleteink”. Voltaképpen ez indokolta a fejlesztéseket, amiben jócskán bővelkedik a Nexon.

Ők voltak ugyanis az első villanypásztorgyártó cég az országban, akik újragondolták a szerkezetet és létrehozták a távvezérelt villanypásztorokat, amelyek az otthon kényelméből követhetőek, irányíthatóak. Mind az ő kutatásai és ötletei nyomán.

Mint mondja, azért tanult a marosvásárhelyi Elektromaros Szaklíceumban, azon belül az automatizálás szakon, hogy a villanypásztorgyártás minden fortélyát elsajátítsa, közben pedig estétől reggelig szőtte terveit, feljegyzett mindent, ami közelebb viheti az otthon kényelméből irányítható, védő- és őrző gazdaeszköz megalkotásához. Ma ezeket az innovatív eszközöket Nyárádköszvényesen készítik, mindennek a szívében, és amit a gépek nem bírnak elvégezni, azt emberi kéz tesz működőképessé forrasztás és cinezés révén.

Hogy megértsük, miért fontos az emberi jelenlét, olyat tesz, amit tőle ritkán látni: betessékel a műhely egy félreeső zugába, forrasztópákát vesz a kezébe, és munkához lát. Miközben dolgozik, záporoznak belőle az emlékek, felidézi, hogy miként kezdte, miket tanult az iskolában, és mennyire szerette mindig is a forrasztó ón füstjét.

Később azt is megtudjuk, hogy a műhely fölötti emeleten az ötletelés és az ügyvezetői munka zajlik, illetve az irodából bontakozik ki Nexon Levi influenszer karrierje – meg is mutatja nekünk, hányféle kamera, mikrofon és lámpa áll rendelkezésére annak érdekében, hogy minőségi tartalmakat gyárthasson. Bár a TikTok-platformja rövid és pörgősebb videókat igényel, szeret hosszasan is beszélgetni, mert elmondása szerint ezáltal jobban kibontakozhat a személyisége.

Megvallja, annak érdekében, hogy senki ne alkothasson róla felszínes képet, igyekszik a médiaszerepléseit társadalmi felelősségvállalás köré építeni: ennek köszönhető, hogy legtöbb videója „oktatójellegű”, azaz a villanypásztorok összeszereléséről oszt meg praktikákat, tudnivalókat azok működéséről. Követői tudják, hogy mire kell figyelniük egy villanypásztor kihelyezésekor, hogyan érdemes kifeszíteni a zsinórt és szalagot, az állatok különféle fajtájához milyen eszköz illik, de azt is megosztja velük, hogy szívesen adakozik, ha szükségét érzi, Nexon Napokat szervez, amelyből jókora bevételt szintén karitatív célra áldoz.

„Feltett célom volt, hogy vissza is adjak. Megharcoltam sok mindenért, sok mindennek kitapostam az útját, megtanultam, hogy hogyan lehet valamit elérni. Nekem összejött, éppen ezért szeretném visszaadni, szeretném elmondani a receptet, szeretnék segíteni. Nem vagyok önző, hacsak tehetem, segítem az embereket. A küldetésem konkrétan ez: a villanypásztorozás az én kicsi cégem, de számomra ugyanolyan fontos, hogy segítsek másokat is a haladásban”

– fogalmazza meg, nekünk pedig az a benyomásunk, hogy megvalósította „az amerikai álmot”, vagy legalábbis az erdélyi álmot, ami sokak szemében példaképpé teszi.

Az már egy ideje látható, hogy a villanypásztor trendi napjainkban idehaza, ami a Nexon online tevékenységének is köszönhető. A 27 éves fiatal úgy tette népszerűvé a gazdaeszközöket, hogy közben egy teljesen egyedi stílust képvisel. Ha ránéz az ember, nem mondaná meg róla, hogy állattartókat szolgál ki, minden sztereotípiát fölülír megjelenésével.

„Tudom, hogy honnan indultam, és milyen utat jártam be, hogy eljussak oda, ahol ma tartok. Ennyi tapasztalat után el tudom dönteni, hogy mit csinálok, és úgy érzem, hogy a döntéseim helyénvalóak, megalapozottak. Minden lépésem tudatos, még az öltözködésem is. A tudatosságom mögött az rejlik, hogy mindig azt teszem, amit szeretek, és úgy, hogy abban jól érezzem magam”

– fűzi hozzá magyarázatképpen kiemelve, hogy nagyon sok oldala van, és igyekszik mindent megmutatni követőinek.

De nem is az öltözködésében látja saját egyediségét, hanem inkább abban, hogy amit tesz, azt nem a pénzért teszi, hanem a haladásért, a sikerekért. Mint mondja, szereti látni az eredményeket, követni, hogy milyen úton éri el az álmait. Arra próbálja ösztönözni a követőit is, hogy ne adják ennél alább: ne a pénzért, hanem a személyes sikerekért éljenek, mert a boldogság akkor érkezik, ha az ember megvalósítja a legféltettebb álmait. Ez esetében az volt, hogy elérjen egy független állapotot, amelynek hála a családja boldog, többé nem nélkülözik.

„Ezt elértem, így merek tovább álmodni, ha úgy tetszik, még nagyobbakat: az ötéves terveim között szerepel, hogy a Nexon globális szintre lépjen. És létrehoznánk a Nexon Academy-t, hogy a fiatalságot tanulásra, önfejlesztésre biztassuk. Ha másnak sikerült ezt elérnie, Nexon Levinek miért ne sikerülne?”

– teszi fel a kérdést, és mosolygunk, mert van egy olyan érzésünk, hogy a lovak mellől induló, villanypásztor-birodalmat felépítő fiatalnak ez is sikerülhet.

Maszol