A szlovák kormányfő nem teketóriázik, egyenesen megmondta, mit kell tennie Kijevnek, az ukrán kormányfővel pedig azt is közölni fogja, hogy ellenzi az ország NATO-csatlakozását.

Az Ukrajna elleni háború befejezésének egyetlen módja az, ha Kijev átadja területének egy részét Oroszországnak és kijelenti, hogy nem kíván NATO-tag lenni, jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton a Politico beszámolója szerint az RTVS szlovák közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

„Valamilyen kompromisszumot kell létrehozni. Mire számítanak? Hogy az oroszok elhagyják a Krímet, a Donbaszt és Luhanszkot? Ez irreális” – jelentette ki Fico, aki arról is beszélt:

Ukrajna nem független és szuverén állam, hanem teljes egészében az Egyesült Államok befolyása és ellenőrzése alatt áll.

Fico pártja decemberben került hatalomra, miután a Smer azzal az ígérettel nyerte meg a szeptemberi választásokat, hogy leállítja a fegyverek Ukrajnába küldését, megakadályozza Kijev esetleges NATO-tagságát, és ellenzi az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Fico annak kapcsán, hogy a héten Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel találkozik, ismét megerősítette, hogy ellenzi Ukrajna NATO-csatlakozását.

„Elmondom neki, hogy ellenzem Ukrajna NATO-tagságát, és meg fogom azt vétózni” – mondta Fico, Smihalra utalva.

„Ukrajna NATO-csatlakozása a harmadik világháború alapját jelentené, semmi mást” – tette hozzá, ismételten megerősítve, hogy Szlovákia a továbbiakban nem szállít fegyvert a hadban álló országba.

A szlovák kulturális minisztérium azt is bejelentette, hogy újraindítja az együttműködést Oroszországgal és Fehéroroszországgal, miután azt 2022 márciusában felfüggesztették, miután Oroszország megszállta Ukrajnát.

Politico

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnök Brüsszelben
Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq