Kárpátalján rendszeresen zárnak le magyarok által is lakott településeket, és minden arra haladót átvizsgálnak, van feleség, aki november óta semmit sem tud erőszakkal elvitt férjéről.

Tovább folyik a kényszersorozás Ukrajnában. Egyre többen keresik eltűnt férfi családtagjaikat, ugyanis miután az utcáról elrabolják őket, elveszik a telefonjukat is, hogy ne tudják értesíteni a hozzátartozóikat. Egyre több amatőr videót lehet látni az interneten a kényszersorozásokról.

Az M1 Híradója bemutatott egy felvételt, amelyet egy rivnei bárkácsáruházban rögzítettek, s amelyeken az látszik, hogy hadkiegészítők próbálnak meg erőszakkal elhurcolni egy férfit, aki megpróbál kibújni a karmaik közül.

A fiatalember azt kiabálja, hogy hívjanak rendőrt, hiszen a törvények szerint csak nekik van joguk igazoltatni bárkit is. Miután ez nem történik meg, a férfi megpróbál a sorok közé menekülni, azonban sikertelenül, végül elkapják.

Odesszában a zsúfolt tömegközlekedési eszközöket szúrták ki maguknak a toborzók. Útszakaszokat zárnak le, majd véletlenszerűen ellenőrzőpontokat állítanak fel. A megállított buszokról és villamosokról erőszakkal tessékelnek le minden hadköteles korút.

Kárpátalján sem jobb a helyzet.

Rendszeresen zárnak le magyarok által is lakott településeket, és minden arra haladót átvizsgálnak. A héten a beregszászi járást is fegyveres egyenruhások lepték el hadkötelesek után kutatva. Vannak, akik hónapok óta az eltűnt férjüket keresik.

„A férjem múlt novemberben vitték el, a telefonja az eltűnését követően 15 percre volt egyszer bekapcsolva. Annyit sikerült ügyvéd segítségével kideríteni, hogy eljárást indítottak ellene, mert állítólag sikertelenül megpróbált Romániába menekülni előlük. Jelenleg nem tudom, hogy hol van a férjem, az ügyvéd kérésére sem válaszolnak a hatóságok, ezért Volodimir Zelenszkijhez fordulok, mint az alkotmány őréhez: segítsen megkeresni a férjemet!” – mondta egy kétségbeesett nő.

Ukrajnában a hatalmas katonai veszteségek miatt, mely a volt belügyminiszter szerint meghaladta a félmillió főt is, egyre szigorítanak a mozgósításon.

Az internetre olyan megdöbbentő felvételek kerülnek fel, ahol a fronton szolgálók, köztük magyar származású besorozottak mesélnek a helyzetükről.

„Öt napja itt vagyunk, itt vagyok ebbe az egy gödörbe. Barátom meghalt. Itt van. Már ez meghalt. És sok a drón. Hál’ istennek, én is kaptam egyet (…) ide (közben a sisakján ütött lyukra mutat – a szerk.), de hál’ istennek nem ment keresztül” – mondta egy magyar származású katona egy saját magáról készített felvételen.

Közben a hadkötelesek elektronikus nyilvántartásáról szóló törvényt már megszavazta a kijevi parlament, a napokban pedig az új mozgósítási törvényt is elfogadhatják, mely állampolgári jogoktól való megfosztással fenyegeti azokat, akik nem jelennek meg a hadkiegészítők előtt.

„Akik nem jelennek meg adategyeztetésre, azok először pénzbüntetést kapnak. Azok viszont, akik már átestek a katonaorvosi vizsgálaton, és alkalmasnak minősítették, majd ezután nem jelenik meg ismét a hadkiegészítő előtt szolgálatra, az a büntetőjogi törvény 335-ös fejezete alapján 3-tól 5-évig terjedő letöltendő börtönbüntetést is kaphat” – mondta egy jogász.

Ukrajnában háromhavonta hosszabbítják meg a hadiállapotot, és a vele együtt járó katonai mozgósítást. A hatóságok pedig ezentúl hozzáférhetnek minden 17 és 60 év közötti férfi – különböző adatbázisokban tárolt – személyes adatához is.

Híradó.hu

Borítókép: Ukrán katona az orosz erőkkel folytatott harcok szünetében a donyecki régióban 
Forrás: MTI/AP/Libkos