Igazi hősként viselkedett egy szegedi hétéves kislány, aki talpraesettségével megmentette kishúga és édesanyja életét is. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elektronikus folyóiratának januári számában számoltak be a karácsonykor történt esetről, mely során egy kislány és szomszédja voltak a nap hősei.

Igazi hősként viselkedett Eliza, Karácsony másnapján, nem sokkal éjfél után érkezett a segélyhívás a szegedi tűzoltósághoz, miszerint egy tízemeletes ház lépcsőházát teljesen elöntötte a füst. Mint kiderült, egy hatodik emeleti lakás volt a forrás, ahol a hétéves Eliza, két és fél éves kishúga és édesanyja, Viktória lakott. A család a karácsonyi vacsora után lefeküdt aludni, miközben nem vették észre, hogy az olajos tepsivel bekapcsolva maradt a sütő.

A fojtogató füst a gyerekszoba emeletes ágyában alvó Elizát ébresztette fel először, aki nem tudta magához téríteni a nappaliban fekvő édesanyját, így az egy szinttel feljebb lakótól, anyukája barátnőjétől kért segítséget.

A kislány addig nyomta az éjszaka közepén a csengőt, amíg fel nem ébresztette Saroltát és férjét, akik a füstből azonnal tudták, hogy nagy a baj.

A kormos arcú kislányt egy nyitott ablakhoz ültették, majd Sarolta egy nedves törölközővel a fején bement barátnője lakásába, ahol Eliza kishúgát az ágy előtt, a földön fekve találta. Miután kivitte a lakásból, kinyitotta az ablakokat, kikapcsolta a sütőt, majd az eszméletlen anyát kezdte el ébresztgetni, aki sok füstöt lélegzett be és alig tért magához.

Ekkor értek ki a tűzoltók és a rendőrök, akik mindenkit biztonságba helyeztek, kihűtötték az edényt és átszellőztették a lakást. Végül hat lakót szállítottak kórházba további orvosi ellátás miatt.

Két nappal a szörnyű eset után a szegedi laktanyában mesélt a Katasztrófavédelem.hu magazinjának a megrázó esetről a nap másik hőse, Sarolta, aki élete legszörnyűbb félórájaként élte meg barátnője, Viktória és gyermekei kimentését a sűrű füstből.

Mint mesélte, egy másodpercet sem gondolkozott, tudta, hogy cselekednie kell,

bár utólag belátta, hogy magát is veszélybe sodorta azzal, hogy nem várta meg a segítséget.

Saját gyermeke éppannyi idős, mint az általa kimentett kislány, ráadásul szülőfalujában évekig tagja volt az önkéntes tűzoltó egyesületnek, így tisztában volt az alapismeretekkel.

A szegedi laktanyában a kimentett család és a bátor Sarolta személyesen is találkozott azokkal a tűzoltókkal, akik akkor este a helyszínre érkeztek. A megható pillanatról egy közös fotó is készült, ami a Katasztrófavédelem online januári számában jelent meg.

Forrás: katasztrofavedelem.hu / hirado.hu

Címlapkép: Facebook / BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság