Kiderült, hogy a vélemény- és szólásszabadság álcája mögé rejtőzve sem lehet éppen mindent megtenni: a brutális, náci időket idéző uszító cikkeit végül csak eltávolította a kiadó, amely nem vállalt közösséget a zsidó néppel szembeni botrányos megnyilvánulásaival.

A Marquard Group Hungary kiadó először ugyan nem látott semmi kivetnivalót azokban a tartalmakban, amelyeket a cég egyik külső szerzője, a Meseország mindenkié című könyv szerkesztője, Nagy M. Boldizsár jegyzett. A kiadó azonban többszöri panasz után mégis törölte a szóban forgó anyagokat, s többszöri olvasói panasz után elnézést kér a kifogásolt tartalmak publikálása miatt.

Az ügy előzménye, hogy Nemes Dániel, a CyD néven ismert internetes szakember és üzletember a Facebook-oldalán adott hangot az elégedetlenségének, amiért Nagy M. Boldizsártól, a Meseország mindenkié című könyv szerkesztőjétől uszító jellegű és valótlanságokat tartalmazó, a zsidókra nézve súlyosan hátrányos tartalmak jelentek meg a Marquard Group Hungary médiavállalathoz tartozó ÉVA és az InStyle című lapok internetes oldalán.

„Nemes Dániel kifogásolta, hogy Nagy M. Boldizsár olyanokat írt, hogy neki a zsidó vallással semmi problémája, csak a kormánnyal, de a zsidók már közel 100 éve is azért érkeztek (!) oda, ahol felmenőik állítólag (!) korábban éltek, hogy lemészároljanak mindenkit, majd átnevezték Palesztina területét Izraelre, amit ezóta hívnak így”.

Nemes ezek után írt a kiadó magyarországi vezetőjének egy levelet és kérte, hogy vizsgálják meg, megfelel-e a kiadó értékrendjének és minőségi elvárásainak a kifogásolt három cikk tartalma az InStyle és az Éva Magazinban.

Nemes azt kérte, ha nem, akkor felelős kiadóként mielőbb távolítsák el ezeket, és tegyenek közzé a kiadó álláspontját valóban tükröző közleményt.

Mivel Nemes Dániel viszonylag sokáig nem kapott választ, többször is sürgető leveleket küldött a médiavállalatnak, mire végül nagyjából egy hét után elutasító jellegű választ kapott: Fenyővári Szilvia ügyvezető igazgató azt írta neki, hogy a kiadó tiszteletben tartja a szerző szólás- és sajtószabadsághoz fűződő jogait, és az írás szakmailag megfelelő volt, ezért nem távolítják el azokat, de szívesen közlik Nemes ellenvéleményét.

Nemes válaszlevelében közölte, hogy a szólás- és sajtószabadságnak is vannak morális és törvényi korlátai, és ezek az említett írások nem felelnek meg ezeknek, és a sajtóetikával és a szakmaisággal sem egyeztethetők össze.

Nemes Dániel visszautasította a felkínált megszólalási lehetőséget, mondván, a megjelentek nem véleményes kérdések, nem egyrészt-másrészt, hiszen mit lehet arra mondani, hogy a zsidók az őseik állítólagos földjeire mészárolni tértek vissza.

Nemes úgy vélte, itt nem véleményekről van szó, hanem „tények meghamisításáról” és „nettó náci uszításról”, amiket nem az ő dolga helyre tenni.

Pár óra múlva az említett három írás azután mégis eltűnt, de a kiadó ekkor még Nemes elmondása szerint nem tett közzé állásfoglalást. Nemes a cikkek törlését félsikerként könyvelte el, mondván „online nem olvasható többé ez a három förmedvény, ami a Der Stürmer jobb napjaira emlékeztetett. Nemes úgy érezte, a közönség és ő is megérdemelné, hogy ezek után az Éva az InStyle közzétegyen egy kiadói, főszerkesztői közleményt, helyreigazítást, állásfoglalást az ügyről.

Nemes Dániel a Marquard Group Hungary új külföldi tulajdonosát is megkereste, hogy foglaljanak állást az ügyben.

A Marquard Group Hungary ezek után az alábbi választ, illetve állásfoglalást küldte el a Media 1-nek, amiben megerősítette, hogy végül letörölte a kifogásolt cikkeket, méghozzá nem is csak átmenetileg.

Korábbi álláspontjukat megváltoztatva elismerték, hogy a közzétett írások mégiscsak kifogásolhatók voltak szakmailag és sérthették a benne foglaltak egyes embereket.

Egészen pontosan így fogalmazott a Marquard:

„Az ÉVA és az InStyle online felületein 2023. végén megjelent három cikk Nagy M. Boldizsár tollából, amelyek a hollywoodi sztárok és a világpolitikai események viszonyáról szóltak a közösségi médiás posztok tükrében. A Marquard Group Hungary az olvasói levelet megkapva jogi véleményezést kért. Bár a jogi állásfoglalás nem látta szükségesnek, a Kiadó úgy döntött, hogy az írásokat eltávolítja a felületeiről. Az írások szakmailag kifogásolhatóak és sérthetnek egyes olvasókat. A print magazinokban az írások soha nem voltak olvashatóak és online formában sem lesznek többé elérhetőek. A Marquard Group Hungary elnézését kér mindenkitől, akiket a cikkek bármilyen módon sértettek. Semmilyen bántó szándék nem volt a Kiadó részéről. A szerző a kiadó egyik külsős munkatársa, személyes véleménye nem tükrözi a szerkesztőség álláspontját.”

Media 1

Borítókép: Még a Meseország mindenkié szerkesztőjének sem szabad éppen mindent
Forrás: Svung – Bécsi Magyar Színház