A házelnök „egy pillanatig sem érzi rosszul magát”, amiért Magyarország fogja utoljára ratifikálni Svédország NATO-csatlakozását, hiszen „valakinek utolsónak is kell lennie”.

Elég volt abból, hogy Magyarország unatkozó politikusok olcsó játéka legyen, közölte az Országgyűlés elnöke a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja kapcsán kialakult helyzetet kommentálva. Kövér László az Indexnek adott interjút a kérdés kapcsán.

„Elég világosan elmondtuk a problémáinkat már korábban. Magyarország komolyan veszi, hogy a NATO – szemben a néhai Varsói Szerződéssel – egyenrangú és szuverén államok védelmi szövetsége, és nekünk az az érdekünk, hogy ennek a szövetségnek a tagjai legyünk. Csakhogy mindenkinek világos legyen: a tagállamok itt arra vállalnak önként kötelezettséget, hogy ha bármelyik másik szövetségest támadás ér, akkor azt automatikusan úgy tekintik, mintha ellenük irányulna. Azaz katonai segítséget nyújtanak a megtámadottnak. Mindenki érti, hogy ez mekkora felelősség? Kollektíven belépünk egy katonai konfliktusba, ha valakit megtámadnak” – mutatott rá a házelnök, hozzátéve: egy NATO-tag a saját fiait küldi a frontvonalra, akár az életüket is feláldozva, hogy megvédjék szövetségesüket, s cserébe ugyanezt várják el.

Ehhez olyan fokú bizalom kell, amelynél nincsen erősebb – hangsúlyozta Kövér László.

„Na, most nézzük meg, Svédország milyen módon viszonyult az elmúlt időszakban Magyarországhoz, akárcsak az elmúlt néhány hónapban, amióta a csatlakozásuk napirendre került, milyen arroganciával és negligenciával viseltettek irányunkban. Számomra nem egészen világos, hogy tisztában vannak-e azzal, valójában mit jelent a szövetség, amibe ők be szeretnének lépni” – tette hozzá.

A házelnök szerint Svédország katonai erejét eddig sem vitatta senki. „Ám most arról van szó, hogy a svédek – szeretném megjegyezni, hogy a finnek is – olyan messzire mentek Magyarország pocskondiázásában, a demokratikusan megválasztott kormány gyalázásában és a mozgásterének szűkítésében, amit nem lehet meg nem történtté vagy mellékes körülménnyé tenni” – tette hozzá.

Kövér László arra is rámutatott, hogy miután a magyar parlament jó szándékkal ratifikálta a finnek csatlakozását, Finnország azonnal csatlakozott az Európai Bíróság előtt zajló eljáráshoz Magyarországgal szemben.

„Pusztán azért, mert gyermekeinket minden áron meg akarjuk védeni az LMBTQ-agymosás ellen. Vajon őszintén gondolják, hogy életre-halálra akarnak szerződni velünk, akikkel szemben a legkisebb tiszteletet sem hajlandók mutatni?” – vetette fel a kérdést.

A házelnök szerint a magyar diplomácia a lehető leghelyesebben kezelte a NATO-bővítés kapcsán kialakult helyzetet, támogatta a bővítést, a parlament elé terjesztette a vonatkozó törvényjavaslatokat, és nyitottságot mutat, hogy segítsen kezelni azt a helyzetet, ami a képviselők egy részének elbizonytalanodását okozta. „Azonban egy demokráciában a végső szót nem a kormány, hanem a parlament mondja ki” – emlékeztetett.

„Dacára annak, hogy a NATO-bővítés egész eljárása zavarba ejtően nélkülözi az ügy súlyához illő komolyságú végiggondoltságot és demokratikus alaposságot, a kormány mögött álló parlamenti többség elviekben támogatja. Én kezdeményeztem, hogy parlamenti küldöttség tegyen látogatást a két országban, hogy érzékeltessük, van itt egy kis probléma. Erre akkor egy olyan válasz érkezett, ami finoman szólva sem volt kielégítő. Most pedig úgy tűnik, hogy a svédek az utolsó gesztust sem méltányolják” – hangsúlyozta a házelnök, aki szerint nem Magyarországnak kellene könyörögnie, hogy tisztázzuk a problémákat.

„Ha használhatok katonai szlenget, nem vagyunk a csicskásai senkinek. Úgy érzem, súlyos félreértés van a svédek fejében” – emelte ki a házelnök.

„A Magyar Országgyűlés független. És egyedül is el tudjuk dönteni, hogy egy ilyen lépésre mikor kell sort keríteni. Nem befolyásol bennünket, hogy a törökök egyébként miképpen intézik a saját problémáikat. Nagyon halkan szeretném csak megjegyezni: úgy emlékszem, a svéd diplomácia nagyon gyorsan nagy erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy Törökországgal rendezze a vitás kérdéseket. A svéd miniszterelnök úr is elzarándokolt Törökországba. Sajnálom, hogy a török ratifikáció elhúzódása által teremtődött időt a svéd politikusok meg sem kísérelték kihasználni, hogy velünk is szóba álljanak” – mondta Kövér László, aki elvárja a svédektől: ne keltsék azt a látszatot, mintha semmibe vennének bennünket.

„Nem hiszem, hogy ez túl nagy igény lenne. Számunkra mindennél előrébb valóak a magyar érdekek – ez még talán természetes”.

Kövér László szerint nem lesz rendkívüli parlamenti ülés a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása ügyében. „Nem érzem úgy, hogy valami sürgetne bennünket, sőt, szerintem rendkívüli helyzet sem állt elő” – tette hozzá magyarázatképpen, majd azt is leszögezte: ő maga nem támogatja Svédország NATO-csatlakozását. „Én is örülnék, ha reménybeli szövetségeseink mielőbb megadnák nekem az esélyt, hogy jó lelkiismerettel megváltoztathassam az álláspontomat” – tette hozzá.

„Egyszerűen elég volt abból, hogy a hazánk unatkozó politikusok olcsó játéka legyen, akiknek éppen nem jut eszükbe semmi más, vagy éppen valamiről el akarják terelni a figyelmet, akkor Magyarországba törlik a sáros cipőjüket. Csak hogy világos legyen: már régen túl lennénk ezen az egész cirkuszon, ha Stoltenberg úr feleannyi erőfeszítést fordított volna a svéd politikusok meggyőzésére, mint amennyi energiát abba fektetett, hogy nekünk üzengessen” – mondta Kövér László.

Index.hu

Borítókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke 
Forrás: MTI/Vajda János