A Hargita Megyei Törvényszék adatbázisa szerint a holland bejegyzésű Lixid Holding BV indította meg az eljárást még december 27-én a csíkszentsimoni Lixid Project Kft. ellen – utóbbi gyártja az Igazi Csíki Sört.

Az ügyben az első tárgyalás február 28-ra van kiírva – írja a 24.hu.

A sokáig a Heinekennel viaskodó székelyföldi sörgyárnak két tulajdonosa van, fele-fele arányban:

Lénárd András mellett egy holland bejegyzésű cég, a Lixid Holding BV. Utóbbiról sokféle találgatás látott napvilágot, de egy 2017-ben megjelent interjúban a szlovákiai Spisák Róbert azt mondta: a holland bejegyzésű vállalkozás a szlovákiai AZC.as tulajdona, és utóbbinak ő az elnöke.

A törvényszéki iratok szerint a holland cég fizetésképtelenség miatt indította meg a csődeljárást.

A 24.hu adatai szerint a Lixid Project Kft.-nek 2022-ben 4 432 999 lejes vesztesége keletkezett 30,6 millió lejes forgalom mellett.

A forgalom egyébként az egy évvel ezelőttihez képest alig 6 százaléknyit növekedett. 2023-as adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre.

Négy éve folyamatosan veszteséges a vállalkozás, és 2020 óta csökken az alkalmazottainak száma is – az utolsó jelentésben már csak 117 fő szerepel. Ami igazán nagy baj, írja a 24.hu, hogy a cégnek háromszor akkora adóssága van, mint az éves forgalma. Az adósságállomány 94,1 millió lej volt 2022 végén, ám ez a cég alapítása óta gyarapodik, az utolsó évben 7 százalékkal növekedett, míg a forgalom csak hattal.

A Csíki Sör a Transtelexnek egy rövid e-mailben reagált a hírre, mint írják,

Relax! Nem vagyunk csődben! Részletek később!

Kiemelt kép: MTI