„Az egész csütörtöki csúcstalálkozót miatta hívták össze, és körülötte forgott” – ismerte el a brit lap.

A héten megszületett a megállapodás Ukrajna támogatásáról az EU-csúcson. Az ülésen „mind a 27 állam- és kormányfő megállapodott egy további 50 milliárd eurós támogatási csomagról Ukrajna számára az uniós költségvetésen belül” – jelentette be Charles Michel.

„Ma reggel kaptunk egy ajánlatot, és végül kitárgyaltunk egy ellenőrző mechanizmust, amely garantálja a pénzek észszerű felhasználást. És garanciát kaptunk arra, hogy Magyarország pénze nem kerülhet Ukrajnába. Hosszú tárgyalás után ezt az ajánlatot elfogadtuk”

– jelentette ki Orbán Viktor a döntés kapcsán.

A The Spectator pénteken hosszabb cikkben elemezte Orbán Viktor döntését. A cikk szerzője, Andrew Tettenborn szerint „a magyar miniszterelnök rendkívül éles eszű politikus, sokkal okosabb, mint számos más uniós vezető”. A lap arra mutatott rá, hogy idővel akár a többi 26 tagállam nemzeti alapon is biztosíthatta volna a szükséges pénzügyi kötelezettségvállalást Ukrajna számára.

A brit lap elismerte, Orbán Viktor nagyon komoly sikert ért el azzal, hogy a Magyarországnak szánt uniós forrásokat nem küldhetik el Ukrajnába.

A The Spectator szerint Orbán Viktor megmutatta, hogy egy nagyon okos tárgyalófél, akit nem lehet könnyedén félreállítani.

Az egész csütörtöki csúcstalálkozót miatta hívták össze, és körülötte forgott”

– írta Andrew Tettenborn.

Sőt, arra is rámutatott, hogy a csúcstalálkozót megelőzően pedig több uniós vezető egyénileg is kedveskedett neki.

Kiemelt kép: John Thys / Reuters