Tucker Carlson úttörő beszélgetése az orosz elnökkel rámutat arra, hogy a mainstream média rég elfelejtette, mi az igazi feladata: történetmesélés helyett hírközlés.

Innen már csak egy lépés volna, hogy a Nyugat politikai elitje is szembesüljön eddig elkövetett hibáival, és használja újra a diplomáciát arra, amire való: kommunikációra, egyezkedésre, a háborúk elkerülésére. Tudják: az először lő, aztán se kérdez mentalitás mellőzésére.

Mintegy 11 óra alatt a videó megtekintésének száma az X-en meghaladta a 100 milliót, a YouTube-on pedig a 3,8 milliót. És ez még nem minden. A Kreml is bejelentést tett az interjú kapcsán.

Közölték:

a Kreml az elmúlt napokban többtucatnyi megkeresést kapott a világ nagy médiumaitól, amelyek interjút kívánnak készíteni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel

– tájékoztatta Dmitrij Peszkov államfői szóvivő pénteken az újságírókat.

Peszkov szerint azt követően, hogy nyilvánossá vált: Tucker Carlson amerikai televíziós személyiség elnöki interjúlehetőséget kapott, egyebek között az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Ausztria és Ausztrália médiája részéről érkezett hasonló kérelem Moszkvába. A szóvivő köszönetet mondott a külföldi sajtónak az orosz elnök iránti érdeklődéséért, hozzátéve, hogy

„nyilvánvaló okokból” most nem lesz több interjú, de a Kreml – a jövőre való tekintettel – minden kérést szem előtt tart.

Azt mondta, hogy diplomáciai csatornákon keresztül nem érkezett reagálás a Putyin és Carlson közötti beszélgetésre, hozzátéve hogy ilyennel nem is számoltak. Kijelentette, hogy a Kreml nem lát „hisztériát és pánikot” az Egyesült Államokban a Putyin-interjú után. Hangot adott véleményének, hogy idővel az elnöki interjút nagyon alaposan tanulmányozni fogják.

„Szeretnénk, ha minél több olvasó és néző megismerné államfőnk interjúját”

– mondta Peszkov.

Közölte azt is, hogy az amerikai újságíró nem egyeztette előre kérdéseit a Kremllel, hozzátéve, hogy az ilyesmi nem is gyakorlat az elnöki apparátusnál. Carlson amerikai idő szerint csütörtök este tette közzé honlapján és több online platformon az orosz vezetővel készített kétórás interjúját.

MTI/Civilek.Info

Kiemelt kép: Képernyőfotó/X