A legnagyobb kihívást a bizalom kiépítése és megerősítése jelenti mind a dolgozók, mind az ellátott családok számára a Csíki negyedi központban, ahol a hatévestől a tizenhat évesig mindenkinek tudnak elfoglaltságot biztosítani.

Tavaly február végén nyitotta meg kapuit Sepsiszentgyörgy nehéz körülmények között élő közössége számára a Csíki negyedi központ, amelynek működését a háromszéki megyeszékhely önkormányzata finanszírozza a Szociális Támogatási Igazgatóságon keresztül.

A családoknak nyújtott szolgáltatásokért viszont a Gyulafehérvári Caritas katolikus segélyszervezet helyi csoportja felel, jelenleg több pszichológus, szociálpedagódus és szociális munkás segít a gyerekek fejlődésében és a szülőnek való tanácsadásában. Otthonra leltek „Úgy érkeznek ide az iskolából, mintha haza jönnének” – mondta Csutka Melinda, a Caritas szociális munkása.

Akár második otthonként is nevezhetnénk a világos, modern kialakítású teret, amit a Caritas munkatársai családbaráttá rendeztek be, így a gyerekek kényelmes babzsákokon pihenhetnek meg iskola után, kézműveskedhetnek és akár uzsonnázhatnak is az épületben kialakított ebédlőben.

Saját könyvtárat is indítottak, ahova jelenleg is várják az adományokat, hogy bővíteni tudják a választékot a gyerekek számára.

Mi több, létrehoztak egy „nyugis” szobát is, ahol egy nehéz nap után a gyerekek fejlesztő pszichológus társaságában mesélhetnek a velük történtekről.

A játékos környezet azonban ne tévesszen meg senkit: a 6 éves iskolásoktól a 16 éves serdülőkig minden fiatalkorúnak megfelelő elfoglaltságot tudnak biztosítani.

Közösségi központ lévén minden generációt támogatnak, azonban jelenleg főképpen gyerekeknek szervezett foglalkozások zajlanak, mert erre van a legnagyobb igény, továbbá a Caritasnak is a gyerekekre és szülőkre terjed ki a hatásköre.

„Rekreatív tevékenységeket biztosítunk, amelyeknek megelőző értéke is van, mert olyan készségeket fejlesztenek a munkatársak, amelyek szükségesek ahhoz hogy egyre jobban boldoguljanak a hétköznapokban” – magyarázta a szakember, hangsúlyozva, hogy az iskolában elért eredményekre és közösségekben való alkalmazkodásra is hatással vannak a zárt csoportokban zajló délutáni foglalkozások.

A legnagyobb kihívást a bizalom kiépítése és megerősítése jelenti mind a dolgozók, mind az ellátott családok számára.

Csutka Melinda szerint sokan még mindig előítéletekkel fordulnak pszichológushoz, attól tartva, hogy ha megteszik, akkor megbélyegzik őket. „A Caritasszal szemben is van sztereotípia, még most is sokan várnak tőlünk ételt, ruházatot. Valóban karitatív céllal működünk, de az évek során a missziónk is változott, másfajta segítségnyújtással is szolgálunk, mint ahogyan az az emberekben megmaradt” – magyarázta.

Mint mondta: ezeken az előítéleteken csak lassan, türelemmel lehet túllépni.

„A központban most már érződik, hogy kialakult egy bizonyos stabilitás, a kollégák folyamatosan tartják a kapcsolatot a szülőkkel, akik számítanak rájuk, könnyebben rájuk bízzák a gyerekeket. Az a legnagyobb eredmény számunkra, hogy kialakult a bizalom” – emelte ki a szervezet munkatársa. Éppen ezért a jövőben továbbra is a családokra koncentrálnak, idéntől a szülőkre is kiváltképp nagy figyelemmel alakítják a programot.

A központ ugyanis szorosan együttműködik a Csíki negyedi Gödri Ferenc Általános Iskolával, amelynek oktatói is készségesen segítenek rávilágítani a problémákra, többek között az egyre elterjedtebb iskolai zaklatásokra, agresszióra, ami minden tanintézményben egyre inkább jelen van.

Éppen ezért a Szülők iskolájának hívott készségfejlesztő foglalkozást rendszeresen megszervezik ezentúl, a találkozókon pedig azokat is szívesen látják, akik még nem vették igénybe a központ szociális szolgáltatásait. Hubbes Kinga, a Caritas regionális koordinátora elmondta, hogy a központ megnyílása előtt is működött ilyen fajta segítségnyújtás a szervezetnél, de nem ennyire hatékonyan.

Azzal, hogy fizikailag közelebb hoztuk a szolgáltatást, sokkal könnyebben elérhető a közösség számára, és ez is volt a cél” – fogalmazott. Az elmúlt egy év eredményesen zajlott, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat támogatása pedig bizonyítja, hogy ha közös a cél, akkor könnyebb a megvalósítás. Kihangsúlyozta továbbá, hogy a Caritas továbbra is nyitott más szervezetekkel való együttműködésre, a közös munkára és fejlődésre.

Székelyhon.ro

Borítókép: Csíki negyedi közösségi központ
Forrás: Székelyhon.ro