A közgazdász szerint Romániában ráadásul az egyenlőtlenség is sokkal nagyobb, mint Magyarországon.

„A médiában iszonyatosan tévesen vonták le azt a következtetést, hogy már Románia is megelőzött minket életszínvonalban, arra alapozva, hogy a román egy főre jutó fogyasztás vásárlóerő-paritáson közelebb van az uniós átlaghoz, mint a magyar.

A háttérben az bújik meg, hogy a magyar lakosság sokkal többet takarékoskodik”

– árulta el az Indexnek Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza.

„A magyar háztartások pénzügyi vagyona többszöröse a románokénak. Tehát akkor ki a gazdagabb? Innentől kezdve tévedés, hogy a románok életszínvonala jobb” – tisztázta a kérdést Suppan Gergely.

A közgazdász azt is elárulta, hogy Romániában ráadásul az egyenlőtlenség sokkal nagyobb, mint Magyarországon.

„Persze nálunk is tapasztalható egyenlőtlenség, de Magyarországon nem olyan szélsőséges, mint például Romániában vagy Latin-Amerikában, vagy akár az Egyesült Államokban.

Nálunk azért van egy érezhető felzárkózás, gondoljunk csak arra, hogy mennyivel nőtt a foglalkoztatás, aki akar és tud, annak van lehetősége dolgozni.

Tény, hogy van felzárkózás, aminek a tempójáról persze lehet vitatkozni, hogy gyors vagy lassú. Az pedig, hogy kik előznek meg, sokszor módszertani kérdés”

– magyarázta a szakértő.

Kiemelt kép: Nyolc hónapos terhes lány ül házuk udvarán a romániai Nagybánya Craica nevű városrészének romák által lakott negyedében 2013. szeptember 5-én. A helyi önkormányzat tervei szerint még idén felszámolták volna a városszéli Craica nevű roma nyomornegyed viskóit. A városvezetés Nagybánya külterületeire épülő 500 könnyűszerkezetes, moduláris lakásba költöztetné a romákat. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt