Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki azt látta, hogy honnan indultunk el – Jókai Mór

Jókai villája mellé sietnek a magyar írók. A Magyar Írószövetség idén a balatonfüredi Anna Grand Hotelben ünnepli meg a magyar szépírók napját.

Az eseményen beszédet mond Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, majd Bóka István, Balatonfüred polgármestere, valamint Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke köszönti a magyar irodalmi élet képviselőit. Balatonfüredre figyel az íróvilág

Az eseményen mutatják be Az év novellái 2024 című antológia kiadványt is. Végül pedig a Kaláka Együttes koncertje zárja az ünnepet.

Évek óta megszokott, hogy a magyar széppróza napja a tavaszi könyvszezon megnyitója.

Az esemény lehetőséget teremt arra, hogy a magyar prózairodalom eredményei és a kortárs prózaírók munkássága jobban megismerhetővé válhasson.

A magyar széppróza napja alkalmat teremt arra is, hogy a kortárs prózai alkotások megbecsültségét növelhessék.

Magyar széppróza napja

Magyar költészet napját (április 11.) 1964-tól, a magyar dráma napját (szeptember 21.) 1984-tól ünneplik meg Magyarországon. A magyar széppróza napját 2018-tól ünnepeljük.

Gál Sándor felvidéki író javaslatára, a Magyar Írószövetség Választmánya döntése szerint a Jókai Mór születésnapján tartják meg a magyar széppróza napját.

Jókai Mór az úttörő

Jókai Mór születésnapja azért alkalmas a próza ünneplésére, mert írói életműve mai napig a magyar irodalom egyik legnagyobb, megkerülhetetlen teljesítménye, regényíróként is máig megőrizte jelentőségét a nemzeti irodalomban, komolyan hozzájárul történelmi önismeretünkhöz és identitásunk megőrzéséhez

– olvasható a Magyar Írószövetség Elnöksége és Választmánya közleményében, amelyben az is hangsúlyozzák, hogy Jókai volt a hazai prózaírás megújítója.

Aki a hivatalos írói, szerkesztői munkássága mellett jelentős közéleti szerepet is betöltött, ahol a szorgalmazta a hazai értelmiség, szépírás és közoktatása kérdéseit.

Jókai műveit nemcsak hazánkban, hanem a Európa más országaiban is ismerték korában, mivel számos kötetét lefordították. Könyvei ma is keresettek. A magyar széppróza napja arra is jó alkalom, hogy Jókai halhatatlan klasszikusait is ismét felfedezzük.

Magyar Nemzet

Kiemelt kép forrása: Országút