Életének 82. évében elhunyt Czakó Gábor író, nyelvrégész, a Nemzet Művésze, a magyar keresztény, konzervatív, jobboldali gondolkodás nagy alakja. Czakó Gábor író, nyelvrégész 1942-ben született a Tolna megyei Decsen. Édesapja 1943-ban a doni ütközet során eltűnt. 1960-ban érettségizett Szekszárdon, majd a pécsi jogi egyetemen szerzett jogászi diplomát.

Tanulmányai után jogászként dolgozott, és

mind a szépirodalom, mind a képzőművészet területén alkotott.

Többek között a Mozgó Világ szerkesztője is volt 1978 és 1983 között, majd a kilencvenes években a Magyar Szemle szerkesztője lett.

Írt számos regényt (Emberkert, Megváltó, Várkonyi krónika), színdarabot, szociográfiát; valamint esszékötetek (Beavatás-sorozat) sorát. Utóbbiból televíziós esszésorozat is született.

A magyar konzervatív, jobboldali sajtó ismert szerzője és véleményvezére volt,

a lapok hasábjaitól közönségtalálkozók soráig találkozhattunk Czakó Gáborral az elmúlt évtizedek során. Az író Antall József tanácsadó testületének is a tagja volt a kilencvenes évek elején.

Az évek során Kossuth-díjjal, Prima díjjal, a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal-érdemrenddel, valamint 2019-ben A Nemzet Művésze díjjal is kitüntették.

Feleségével, Simon Évával hat gyermeket neveltek föl, tizenhat unokájuk lett.

MTI