Az ÁSZ vizsgálata nem tegnap kezdődött, ha pedig anno közösen próbáltak beülni a jóba, most a kaktuszmezőbe is közösen kell belecsüccsenni.

Tulajdonképpen szót sem érdemel, mit és miről állít a lassan csak nagyítóval felfedezhető Momentum és annak teljesen súlytalan, de a hazájának ártani így is képes képviselői. Arra viszont kiváló minden közleményük, hogy az alacsony vérnyomással küszködők gyógyszer nélkül is javítsák a vérkeringésüket.

Most éppen Donáth Anna delirált egy jókorát. Azt találta állítani, hogy a most kiosztott és jól megérdemelt füles, azaz az ÁSZ által kiszabott pénzbírság nem más, mint bosszú azért, mert pénteken, február 16-án tüntettek. Ezzel az állítással csak egy baj van, az, hogy egy szó sem igaz belőle.

A bírságot azért kapták a nyakukba, mert bebizonyosodott, hogy külföldi pénzeket kaptak a Mindenki Magyarországa Mozgalom közbeiktatásával.

Ezt ugyan körömszakadtig tagadják az érintettek, de csak az hiszi el, amit állítanak, aki most jött le a falvédőről.

Együtt kampányoltak? Igen, nem is kétséges. Mindegyikük ugyanazt a jelöltet, nevezetten Márki-Zay Pétert támogatta? Le se lehet tagadni. Érkezett külföldi pénz a Mozgalomhoz? Naná! Ki ennek a Mozgalomnak a vezéralakja? Hát Márki-Zay. A miniszterelnök-jelöltjük. Fizette Márki-Zay a plakátokat, kampányrendezvényeket? Mi az, hogy! Nagyon is! Törvényes dolog külföldi pénzen kampányolni? Egy fenét!

Ja, barátaim, van egy bölcs magyar mondás, amelyet jó lett volna alaposan megjegyezni: közös lónak túros a háta.

Mert ugye a választási bukta után a nagy összefogásból nagy gyalázkodás lett, csakhogy akkor ez már – még egy mondás – veszett fejsze nyele. És attól, mert végül a Fidesz-KDNP győzelme akkorára sikeredett, hogy „az még a Holdról is látszott”, az előzményeket nem lehet letagadni.

Ha pedig közösen próbáltak beülni a jóba, hát a kaktuszmezőbe is közösen kell belecsüccsenni.

Fájdalmas? Az bizony, de egy harmadik szólás: aki másnak vermet ás, maga esik bele.

Állítják, hogy a pénzek eredetéről nem tudtak semmit. Tényleg? Hát senkinek nem tűnt fel, hogy dől a lé, hogy az állítólag csekély állami támogatásból mi mindenre futja? Ha valóban nem, bár ez nehezen vagy sehogyan sem hihető, akkor nagy a baj odaát, mert az egész ellenzéki táborban nincs egyetlen értelmes ember sem. De ez sem mentség, mint ahogy a bankrablás résztvevője sem ússza meg a dolgot azzal, hogy ő ott sem volt, mert kint várt a menekülőautó volánja mögött.

Donáth bosszút emleget, de maga is tisztában kell legyen azzal, hogy szemrebbenés nélkül hazudik. Az ÁSZ vizsgálata nem tegnap kezdődött, megállapításait a pártok véleményezésre kétszer is megkapták, több alkalommal kértek halasztást is, úgyhogy münchauseni lódítás úgy tenni, mintha a tüntikézés bosszújaként, pár nap alatt született volna a bírság.

Mellesleg némi önteltség is sugárzik ebből a nyilatkozatból, mert úgy tűnhetne – ha komolyan vennénk –, mintha a Momentum egyáltalán tényező lenne. Kedves Anna, higgye el, nem az. Mint ahogy egykori elnökük,

Fekete-Győr András sem koncepciós per áldozata lett, amikor a rendőrök elleni erőszak miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Megjegyzem, ha egy egyszerű állampolgár „ejtett” volna füstgránátot a rendfenntartók közé, gyaníthatóan nem egy évre és nem felfüggesztettre ítélik.

Még valami, ami a Momentum és az összefogás valamennyi pártja számára szó szerint megér egy misét, azaz befizethetnének egy hálaadó szentmisére, amiért a magyar törvények sokszorta megengedőbbek, mint nagy példaképük, az USA szabályozása.

Az amerikai törvények alapján ugyanis a nagy összefogás simán rács mögé kerülne.

Kiemelt kép: Kurucz Árpád