A Fidesz EP-listájának élére a Fidesz frakciója Deutsch Tamást jelöli.

A parlament tavaszi ülésszakának február 26-i kezdete előtt Balatonalmádiban tartottak kihelyezett frakcióülést a kormánypártok. A döntésekről Kocsis Máté, a Fidesz, valamint Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője tájékoztatta a sajtót.

Kocsis Máté kijelentette: hétfőn dönt az Országgyűlés Novák Katalin lemondásának elfogadásáról. A frakciószövetség ezt a lemondást elfogadja majd. A kormánypártok azt tartják helyesnek, ha minél hamarabb meg tudja választani az Országgyűlés az új köztársasági elnököt, viszont ennek az időpontjáról még nem tudott nyilatkozni.

A Fidesz frakcióvezetője bejelentette, elfogadták a Fidesz elnöke által tett javaslatot, és Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasolják köztársasági elnöknek.

Sulyok Tamás alkotmánybírót javasolja a Fidesz-KDNP frakciója köztársasági elnöknek

A Fidesz frakcióvezetője elmondta azt is: a párt elnökségének javaslata az, hogy Deutsch Tamás legyen a kormánypártok EP-listavezetője. A frakcióvezető hozzátette: a választmánynak még döntenie kell.

Kocsis Máté kitért arra is, hogy ma jogerősen elítélték Varju Lászlót.

A bíróság kimondta: Bűnös a DK-s Varju László

Azt kérte, hogy akit jogerősen elítélnek, az haladéktalanul távozzon a magyar közéletből. Felszólítják Varju Lászlót, hogy a mai nappal távozzon a magyar közéletből. Kocsis Máté Fekete-Győr Andrástól is ezt kérte bírósági ügye következtében. Az antifák és a Szikra Mozgalom fellépése miatt Kocsis Máté azt kérte, hogy fejezzék be az erőszakot.

Kocsis Máté a gyermekvédelem ügyében elmondta: régóta dolgoznak a második csomagon, megjegyezte, hogy az első esetében a baloldal nem támogatta például a kereshető pedofilnyilvántartást.

Az is elmondta, hogy az új törvénycsomagot a tavaszi parlamenti ülésszakban tervezik benyújtani. 20 törvény módosítására tesznek javaslatot, nincs még minden kérdésben döntés. De azt Kocsis Máté elárulta, hogy

tovább szigorodnak a pedofilbűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek;

– elfogadtatnák, hogy 18 éven aluliak sérelmére elkövetett ilyen bűncselekmények ne évüljenek el soha;

– azt is javasolják, hogy ne legyen szabadlábra helyezés ilyen ügyekben, az Alaptörvény pedig azt fogja kizárni, hogy kegyelemben részesülhessenek;

– továbbá azt is javasolják, hogy az ilyen elkövetők soha többé ne kaphassanak erkölcsi bizonyítványt.

Simicskó István szerint bevált rendszer szerint működnek, a frakciószövetségi ülések alkalmasak arra, hogy végiggondolják az előttük álló feladatokat, áttekintsék a törvényjavaslatokat.

A KDNP frakcióvezetője Svédország NATO-csatlakozásáról úgy fogalmazott, üdvözlik, hogy a svéd miniszterelnök Magyarországra látogat.

A katonai kapcsolatokról elmondta, a kormánypárti frakciók arra jutottak, hogy támogatni fogják Svédország NATO-csatlakozását. A svéd–magyar kapcsolatok vonatkozásában biztatónak nevezte a helyzetet, de a frakciótársaik közül jogosak voltak a kritikák, nyomásgyakorlásnak a jövőben sem engednek, örülnek, hogy belátta a svéd miniszterelnök a budapesti látogatás szükségességét.

Balog Zoltán püspökre vonatkozó kérdésre Kocsis Máté úgy vélekedett, a református egyháznak kell eldöntenie, hogy mi a helyes ebben az ügyben.

Kocsis Máté a gyermekvédelmi és a szuverenitásvédelmi törvényt is nagyon fontosnak nevezte, de ha korábban fogadták volna el a gyermekvédelmi törvényt, az sem tette volna meg nem történtté a kegyelmi ügyet.

Mivel sikerült meggyőzni a frakció kritikus tagjait Svédország NATO-csatlakozása ügyében? – hangzott el a kérdés,

amely kapcsán Kocsis Máté kifejtette: a svéd miniszterelnök látogatása és az elmúlt napok előzetes egyeztetései jó irányba vitték el a két ország kapcsolatát, ez volt az a néhány gesztus, amelyet vártak. Kocsis Máté attól nem tart, hogy ne menne át a ratifikáció az Országgyűlésben, már csak azért sem, mert valószínűleg az ellenzéki frakciók is támogatni fogják azt.

Kocsis Máté arra a kérdésre, hogy személyesen ismeri-e Magyar Pétert, Varga Judit korábbi férjét, elmondta: ismeri személyesen, és egy „sértett ember vagdalkozásának” tartja azt, ami történik. A frakcióvezető nem látott eddig olyan állítást, aminek az alátámasztását mellékelte volna Magyar Péter, és nem hiszi, hogy ez a jövőben változni fog. Kocsis Máté szerint van egy sértett ember, aki elveszített az életében lehetőségeket, ezért most hibáztat másokat, okokat keres, és vagdalkozik.

Arra a kérdésre, hogy van-e a Fidesz frakciójának megvizsgálni a kegyelmi ügy hátterét és miértjét Kocsis Máté elmondta: módjuk lenne rá, de hivatalos indoklás nem született a miértre vonatkozóan, nincs róla papír, amit egy vizsgálat megtalálhatna; a kegyelmi döntés miértjét csak azt tudja megválaszolni, aki meghozta, de az államfő távozott a hivatalából. Kocsis Máté azonban fenntartja, ő is szeretné megérteni, hogy történhetett meg ez a kegyelmi döntés.

Kocsis Máté szerint fájdalmas veszteség Varga Judit elvesztése a frakciónak, de helyes döntés. A távozását mindenki tudomásul vette. A frakcióvezető elárulta, nem életük legjobb időszaka a mostani, viszont szerinte ennek a helyzetnek nem is lett volna szabad előállnia.

Újságírói kérdésre válaszolva Kocsis Máté elmondta, nem szabad abból kiindulni, hogy nem minden párt támogatta 2014-ben az Alkotmánybíróság tagjának Sulyok Tamást, mert az ellenzéki pártok mindent elutasítanak.

A kormánypártoknak az a meggyőződése, hogy a jelenlegi helyzetben mégis Sulyok Tamás az, aki a leginkább ki tudja fejezni a nemzeti egységet, mert például nem pártból érkezik.

Kérdésre Kocsis Máté arról tájékoztatott, hogy márciusban fogják megnevezni a főpolgármester-jelöltjüket, még időben vannak, úgy fogalmazott: „még az orrunk a víz felett van egy kicsit”. A frakcióülésen Orbán Viktor nem beszélt a főpolgármester jelölésről.

Kocsis Máté a sajtótájékoztatón elmondta: meg fogják nyerni a pártok versengésében az EP-választást, mandátumbecslés nem került szóba a frakcióülésen.

A frakcióvezető kifejtette: a jelenlegi brüsszeli vezetés csalódást okozott, a járványhelyzetben és a háború miatt is hibás döntéseket hoztak, az elhibázott szankciók inflációt okoztak; de például rossz döntéseket hoztak a migráció és az „LMBTQ-ropaganda” ügyében is.

Kocsis Máté hangsúlyozta: változás kell Brüsszelben, ezt el kell mondani az embereknek, és ennek megfelelően jó eredményt kell elérni az európai parlamenti választáson.

Index.hu

Borítókép: Kocsis Máté, a Fidesz (j) és Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióüléséről tartott sajtótájékoztatón Balatonalmádiban 2024. február 22-én
Forrás: MTI/Máthé Zoltán