Ciolacu úr! Én nem vagyok román, mi romániai magyarok és székelyek, nem vagyunk románok. Román állampolgárok vagyunk, mert így akarta a történelem” – szögezte le Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Erő (MPE) ügyvezető elnöke.

Napirend előtti felszólalásban bírálta a román miniszterelnök Székelyföld létét tagadó, az autonómiát eleve kizáró nyilatkozatait kedden a bukaresti képviselőház plenáris ülésén Kulcsár-Terza József, rámutatva:

Székelyföld akkor is létezni fog, amikor Marcel Ciolacut mint politikust már rég elfelejtették.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltlistáján parlamenti mandátumot szerzett, az RMDSZ-frakcióban politizáló háromszéki parlamenti képviselő az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint úgy fogalmazott:

„Ciolacu rosszabb, mint Ceausescu”, botrányosnak és szégyenteljesnek nevezte, hogy egy miniszterelnök nem tud különbséget tenni a román és a román állampolgár között.

Ciolacu úr! Én nem vagyok román, mi romániai magyarok és székelyek, nem vagyunk románok. Román állampolgárok vagyunk, mert így akarta a történelem”

– szögezte le Kulcsár-Terza József.

Rámutatott: Európa támogatja az autonómiát, és úgy értékelte: a román miniszterelnök „beszél ostobaságot”, amikor azt állítja, hogy az autonómia ostobaság. A MPE vezetője azt javasolta Marcel Ciolacunak:

„nézzen szét Európában demokráciát tanulni”, és ha találkozik a Korzikának autonómiát ígérő Emmanuel Macron francia elnökkel, „vigyázzon, nehogy megmérgezze”.

A háromszéki képviselő leszögezte: Székelyföld volt, van és lesz.

Mi a Székelyföldön és Erdélyben otthon vagyunk, és nem fogunk elmenni innen soha! A történelem kereke forog. Isten tesz majd igazságot! Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!”

– zárta politikai nyilatkozatát a román képviselőházban Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő.

Sepsiszentgyörgyi polgármester: a román miniszterelnök elvesztette a bizalmat, Székelyföldnek volt és lesz is autonómiája

Kiemelt kép: Marcel Ciolacu Facebook oldala