Csak egy szemceruza és egy fültisztító kellett hozzá.

Középkori torony fürdőszobájába szorult egy történész az Egyesült Királyságban: a magyar kutató hét órára ragadt benn egy vastag falakkal és nehéz faajtóval védett, ablak nélküli mosdóba. A kis helységből végül egy bravúros trükkel jutott ki, a keze ügyébe kerülő szemceruzával és fülpiszkálóval feltörte a zárat, és kiszabadította magát.

A 33 éves dr. Ilkó Krisztina kalandja Cambridge-ben esett meg: az ottani egyetem kutatója a 16. századi filozófus, Erasmus egykori szobájában lakott. Csütörtökön egy vízvezeték-szerelő, aki a zuhanyzót javította, elfelejtett szólni a nőnek, hogy feltörte a zárat a fürdőszobában.

Ezután Krisztina bement a fürdőbe, és mit sem sejtve magára zárta az ajtót. A zár beragadt, az ablak nélküli helység falai pedig túl vastagok voltak ahhoz, hogy bárki meghallja a kiabálását.

„Próbáltam felidézni, hogy meddig bír az ember életben maradni csak vízzel, és reméltem, nem ott fogok meghalni” – mondta a nő.

Krisztina tudta, hogy csak magára számíthat, a takarítószemélyzet ugyanis hétfő előtt biztosan nem jött volna.

„Megpróbáltam a zuhanyrózsával betörni az ajtót, és kiabáltam, de semmi nem használt” – emlékezett vissza.

Saját súlyával is megpróbálta betörni az ajtót, de nem járt sikerrel, és a válla is megzúzódott.

Némi gondolkodás után gyerekkori kedvenc hősét, MacGyvert „hívta segítségül”, és a tudós szemceruzával és fülpiszkálóval próbálta meg feltörni a zárat.

A szemceruzával benyúlt a zárba, és lenyomta azt, míg a kampóvá hajlított fülpiszkálóval kiakasztotta a zárat, és hét óra elteltével kijutott a fürdőből.

„Felemelő érzés volt kijutni, nem hittem, hogy működni fog a módszer” – mondta a történész.

A zárat azóta leszerelték a fürdőszobaajtóról, hogy ne ismétlődhessen meg a baleset.

Híradó.hu

Borítókép: Szorult helyzetéből is kivágta magát a magyar fudós
Forrás: Wikipédia/Andrew Dunn