Nem szabad lebecsülni a kissé kelekótya, ám a hiányzó képességeket demonstratív rosszindulattal pótolni igyekvő Sleepy Uncle Joe-t, azaz Álmos Joe bácsit. Megyeri Dávid írása.

Állandóan jönnek a hírek, hogy Joe Biden amerikai elnök korával kapcsolatban megszondáztatják különféle közvélemény-kutatásokon az amerikai és más országbeli lakosságot. A meginterjúvoltak zöme vagy jelentős része természetesen úgy nyilatkozik, hogy problémásnak tartja a 82. évében járó baloldali president magas életkorát, és aggódik, hogy ha újraválasztanák, el tudná-e megfelelően látni a hivatalát még újabb négy éven keresztül.

Talán meglepőnek tűnhet, de bizonyos szempontból meg kell védenünk Biden elnököt: attól, mert öreg, még nagyszerű vezető lehetne, és erre számos példa van a világtörténelemben.

Szerintünk azonban nem a korával, hanem hosszú évek óta a szellemi képességeivel, az agyával és morális tulajdonságaival van hatalmas gond.

Legutóbb Giorgia Melonival tartott közös sajtótájékoztatóján keverte össze Gázát Ukrajnával, ahová Jordániával közösen segélyeket fognak juttatni légi úton. Mindemellett homlokon is cuppantotta az olasz miniszterelnök asszonyt, majd a biztonság kedvéért még bele is szagolt a hajába.

Kislányokat puszilgatós, fülükbe sugdosós, pedofilgyanús felvételeket már eddig is produkált, most bővült a paletta. A sort hosszasan folytathatnánk az évek óta fölhalmozódott durva bakikkal, betlikkel, amelyeknek közös jellemzője, hogy sokszor mintha azt sem tudná, hol van.

Már az tragikomikus, hogy egy ilyen ember az Egyesült Államok elnöke lehet, akinek a keze ügyében mindig ott van az atomtáska.

Az meg még bámulatosabb, hogy ismét elnököt akarnak csinálni belőle az amerikai baloldalon.

Mégsem szabad lebecsülni a kissé kelekótya, ám a hiányzó képességeket demonstratív rosszindulattal pótolni igyekvő Sleepy Uncle Joe-t, azaz Álmos Joe bácsit. Azzal ugyanis, hogy a korára terelik a szót, nem pedig a mentális hiányosságaira, szánalmat, sőt szimpátiát kelthetnek iránta.

Azt a hatást kelthetik, hogy egyfajta csúnya body shamingnek, testgyalázásnak esik áldozatul, amit a gonosz konzervatívok szőnek ellene.

Akik ezt az egysíkú, féloldalas kommunikációt erőltetik, el akarják fedni, hogy Biden kezdettől fogva nyilvánvalóan totálisan alkalmatlan, és főként azért ragaszkodnak a személyéhez a globális háttérerők, mert szó szerint mindent végrehajt, ha azt írják elő számára.

Emiatt viszont az egész földkerekségre veszélyes lehet, amíg a posztján tartják.

Olyan politikus, aki hivatali elődjével és remélhetően utódjával, Donald Trumppal ellentétben egyetlen soványka eredményt sem tud felmutatni elnöki ideje alatt, csupán egy szégyenteljes, botrányosan fejvesztett afganisztáni kivonulást és Ukrajna belerángatását egy értelmetlen, véres háborúba.

De a magyar embereknek nem is kell külön ecsetelni Biden riasztó alkalmatlanságát. Hisz vajon egy normális, nem mentálisan sérült elnök ideküldte volna-e a mániákus magyargáncsoló, a magyar lakosságot átprogramozni akaró David Pressmant?

Irányadó lehet intellektuális szintjének megítélésében és választási esélyeit illetően Barack Obama egykori baloldali amerikai elnök gyilkosan tömör és találó értékítélete volt alelnökéről: ne becsüljük alá Joe-nak azt a képességét, hogy elcs…ssze a dolgokat.

Magyar Nemzet

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök
Forrás: MTI/EPA/UPI pool/Sarah Silbiger