Karácsony Gergely zagyválását a pénzgyűjtő ládikákban összekuporgatott mikroadományokról még saját szövetségesei sem hiszik el.

Egyre nehezebb helyzetben van a baloldal az amerikai kampánypénzek miatt – erről beszélt ifj. Lomnici Zoltán annak kapcsán, hogy a baloldal azt állítja: nem tudott a guruló dollárokról, pedig a költségvetési csalás, pénzmosás, és hamis magánokirat felhasználása ügyében is nyomozás indult, ráadásul Karácsony Gergely párttársát gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben.

Karácsony Gergely nem hallott arról, hogy a több mint 4 milliárd forintnyi dollár lényegében egy embertől érkezett a baloldal 2022-es választási kampányára. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy akkor mégis honnan érkeztek a külföldi kampánypénzek.

Nem ez az első eset, amikor Karácsony Gergely válaszok helyett azt bizonygatja: ő semmiről sem tud.

Hónapokkal a 2022-es választások után például arról beszélt: úgy tudja, nem érkezett külföldről pénz a baloldal kampányára.

Márki-Zay Péter 2022-ben az ATV-ben vallotta be, hogy a baloldal dollármilliókat kapott Amerikából.

Később titkosszolgálati vizsgálat derítette ki, hogy összesen több mint 4 milliárd forint érkezett külföldről a baloldalhoz.

A baloldali pártok – Karácsony Gergelyhez hasonlóan – azzal védekeznek, hogy ők semmit sem tudtak az amerikai pénzekről. A sajtó azonban hamar megtalálta az Action for Democracy adománygyűjtő oldalát, ahol hónapokkal a 2022-es választások után azt írták: összesen tizenegyen adományoztak pénzt.

Az elmúlt hónapokban pedig olyan felvételek szivárogtak ki az egyik közösségi oldalon, amelyeken az amerikai szervezethez közelálló emberek beszélnek arról, hogy a pénzek egy vagy két embertől származnak, egyikük pedig éppen Soros György.

De Karácsony Gergely is mikroadományokról beszélt korábban.

Csakhogy azóta kiderült: a több száz millió forint jelentős részét euróban és fontban fizették be Karácsony Gergelyék számlájára.

Sok százmilliós költségvetési csalás, pénzmosás, és hamis magánokirat felhasználása ügyében indított nyomozást a hatóság – erre hívta fel a figyelmet a Századvég jogi tanácsadója. Ifj. Lomnici Zoltán kiemelte: Karácsony Gergely párttársát gyanúsítottként hallgatták ki az ügyben.

„Azt a bizonyos párbeszédes önkormányzati képviselőt, aki bevitte a mikroadományoknak nevezett pénzösszegeket bankszámlákra helyezve ebbe a rendszerbe, őt gyanúsítottként hallgatta ki a NAV” – mondta Ifj. Lomnici Zoltán.

Az alkotmányjogász emlékeztetett: Karácsony Gergely érvelését a ládikákban gyűjtött mikroadományokról még saját szövetségesei sem hitték el, a főpolgármester magyarázkodását pedig „bohózatnak” minősítették.

Híradó.hu

Borítókép: Karácsony Gergely és a guruló dollárokról valló Márki-Zay Péter
Forrás: Facebook