Új önéletrajza szerint élete végéig vállalná a szolgálatot.

A Life: My Story Through History című kötetben a 87 éves Ferenc pápa azt mondja, a potenciális egészségügyi problémák ellenére sem áll fenn a lemondásának veszélye – írja a BBC. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, „hiszem, hogy a pápa szolgálata ad vitam, egy életre szól,

ezért nem látom indokoltnak, hogy lemondjak róla”.

Az év elején Ferenc pápa már elhalasztott néhány találkozót és audienciát az egészségi állapota miatt – gyakran influenzás és egyre többet látni kerekesszékben –, mindez pedig, valamint a pápa életkora egyesek szerint kérdéseket vetnek fel a katolikus egyház jövőjével kapcsolatban.

Annak ellenére, hogy Ferenc pápa saját állítása szerint nem fontolgatja a visszavonulását, emlékirataiban azt írja, ha „súlyos fizikai akadályok miatt” mégis erre kényszerülne,

„nem szólíttatnám magam nyugalmazott pápának, hanem egyszerűen Róma nyugalmazott püspökének, és a Santa Maria Maggiore-bazilikába költöznék, hogy ott gyóntassak, és a betegeket áldozásban részesítsem. De ez távoli feltételezés, mivel tényleg nincsen semmilyen komolyabb indok, amiért ezen kellene most gondolkodnom.”

A pápát jól ismerő források szerint Ferenc mindenképpen szeretné elkerülni azt a „kétpápás” forgatókönyvet, amely hasonlatos lenne ahhoz, mint amikor elődje, XVI. Benedek 2013-ban, szokatlan módon lemondott. Az ugyanis, hogy Ferenc pápa lett, miközben XVI. Benedek még élt, jelentős súrlódásokhoz vezetett az egyházon belül, különösen a konzervatívok és a papság liberálisabb gondolkodású tagjai között.

A könyvben a pápa aktívan tárgyalja a főbb nemzetközi politikai kérdéseket is, például a migrációs válságot, a globális konfliktusokat és az Európai Unióval kapcsolatos ügyeket, miközben az egyik fejezetben személyesebb emlékeket, köztük egy ifjúkori „kis szerelmet” is felidéz. Egy másik  részben pedig a futball iránti rajongásáról és a Maradonával való találkozásáról mesél.

Christopher White, a Vatikán megfigyelője az amerikai National Catholic Reporter című lapnak azt írta mindezzel kapcsolatban, hogy bár Ferenc gyakran beszél a világról és az egyházról,

„nagyon ritka eset, hogy ennyit beszélne arról, ő maga kicsoda”.

A BBC cikkírója hozzáteszi, Ferenc pápa 11 éves regnálása alatt „liberális eszméi” miatt ellentétbe került az egyházon belüli konzervatívabb áramlatokkal. Tavaly engedélyezte például, hogy a papok megáldják az azonos nemű párokat, és azt mondta, hogy a transznemű emberek is megkeresztelhetők, amíg ez nem okoz botrányt vagy „zavart”. Novemberben pedig a konzervatív amerikai bíboros Raymond Burke-ot, aki nyíltan kritizálta őt, kilakoltatta vatikáni lakásából, és megvonta a fizetését.

Kiemelt kép: Facebook/Vatican News