Magyarország nemcsak fenntartaná, de növelné is a nukleáris energia részvételét az ország energiaellátásában.

Mindannyiunk érdeke megakadályozni, hogy a nukleáris energia geopolitikai konfliktusok túszává váljon – jelentette ki a miniszterelnök az Európai Nukleáris Szövetség csúcstalálkozóján Brüsszelben.

Orbán Viktor azt mondta: a kihívások, amelyekkel az utóbbi időben szembe kell néznünk, kiemelték a biztonságos energiaellátás jelentőségét.

Úgy fogalmazott: teljesen nyilvánvalóvá vált a kérdés, hogy hogyan tudunk előállítani nagy mennyiségben elektromos energiát olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát módon.

Kiemelte: a geopolitikai nehézségek ellenére még mindig működnek a nemzetközi professzionális és tudományos együttműködések a nukleáris energia területén.

„Magyarország majdnem 50 éve használ nukleáris energiát, ami stabil alapot jelent az energiabiztonságunk fenntartásához. A hazánkban előállított áram felét az atomerőművünk szolgáltatja, ami az ország áramigényének harmadáért felel. Ezen tapasztalatok vezettek minket arra a döntésre, hogy ne csak fenntartsuk a már meglévő kapacitásunkat, de meg is erősítettek minket arról, hogy továbbra is a nukleáris energiába fektessünk, és hogy 70 százalékra növeljük az országos áramigényünk ellátásában betöltött szerepét”– hangsúlyozta Orbán Viktor.

Híradó.hu

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő felszólal az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. március 21-én.
Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán