Brüsszelben háborús hangulat, háborús nyelvezet, háborús logika van – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki ezúttal Brüsszelből jelentkezve adott interjút a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő szerint Brüsszel vívja saját háborúját Moszkva ellen, de Magyarország nem áll háborúban Oroszországgal. Az idő előrehaladtával a háborús spirálban eljutottunk a sisakok küldésétől odáig, hogy már arról beszélnek, hogy nyugat-európai országok katonái állomásoznának Ukrajna területén.

Meddig hajlandóak elmenni a nyugati vezetők Ukrajna támogatásában?

Ez a magyar fül számára megdöbbentő. Vigyázni kell, hogy nehogy ez a háborús pszichózis beszippantson bennünket, és elveszítsük a helyes, magyar nemzeti érdekek szerinti tájékozódási képességünket – mondta Orbán Viktor.

Meddig hajlandóak elmenni a nyugati vezetők Ukrajna támogatásában? – tette fel a kérdést a műsorvezető.

Orbán Viktor elmondta, az a riasztó, hogy ami 2–3 hónappal ezelőtt elképzelhetetlen volt, az 3 hónappal később teljesen természetessé vált.

Hozzátette: mára már arról beszélünk, hogy olyan rakétarendszereket adna Németország Ukrajnának, amellyel talán Moszkváig, de Oroszországra mélyen be lehet lőni.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: „ez nem egy videójáték”, a nyilatkozatoknak következményei vannak: özvegyek és árvák százezrei, illetve tönkrement városok.

Mint mondta a kormányfő, amit képviselnünk kell: „tűzszünet, béketárgyalás.”

Orbán Viktor kifejtette: van Magyarországon is olyan szervezett politikai erő, amely belehúzna minket a háborúba.

Hozzátette: szerencsére úgy látja, a magyarok nagy része megőrizte józanságát.

Miért nem kérdezik meg más országok az állampolgárokat? – merült fel a kérdés.

A miniszterelnök elmondta, az igazság az, hogy megkérdezik őket, de nem úgy, ahogy gondoljuk. „A nyugaton az a felfogás, hogy a választásokon kell megkérdezni az állampolgárokat” – fogalmazott. Magyarországon a kormány felkínálja rendszeresen, hogy megfelelő hangerővel mondják el a véleményüket – mondta a kormányfő.

Brüsszel valójában Soros György hálózatának foglya – hangsúlyozta Orbán Viktor. Mint kifejtette, az európai intézmények pénzt adnak Soros befolyásoló embereinek, akik bent vannak az Európai Bizottságban és Parlamentben, így Brüsszel egyre inkább foglyukká válik.

Az ukrán gabona kérdése volt az EU-csúcs egyik legfontosabb témája

Ezzel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország támogatja a nemzetközi kapcsolatokat, a beruházásokat, most azonban úgy tűnhet, hogy ellenezzük az ukrán gabona behozatalát Európába.

Ennek megértéséhez a miniszterelnök rámutatott, hogy az EU rendkívül szigorú szabályokat állít fel az európai gazdálkodók számára. Mint mondta, a környezetvédelmi szempontok, a vegyszerek, a felhasználható vetőmagok vonatkozásában az „észszerűség határán túli előírásokkal” csökkentik az európai termelők termelőképességét a gazdálkodóknak. „Ukrajnában ilyen szabályok nincsenek.”

Orbán Viktor rámutatott, hogy

a megkötöttségek nélkül termelő gazdálkodó jóval olcsóbban termel, és jóval olcsóbban tudja eladni a termékét, ami versenyhátrányt jelent az európai, így a magyar gazdálkodók számára is az ukrán importtal szemben.

„Hat-hét olyan ország van Európában, amely több élelmiszert állít elő, mint amennyit elfogyaszt” – fogalmazott, majd hozzátette, Magyarország is ezek közé tartozik.

A problémát kifejtve a miniszterelnök elmondta, hogy ebben a felállásban a feldolgozóipar az olcsóbb ukrán terméket fogja felvásárolni, ezért most is tele vannak a magyarországi tározók.

Emlékeztetett, hogy

a kormány számára rendkívüli erőfeszítést jelent, hogy segítse a magyar gazdálkodókat, eközben viszont „Brüsszel háborús lázban ég.”

Orbán Viktor kiemelte, hogy az ukrán gabonadömping elleni megoldás lehet, ha igazságos versenyfeltételeket teremtünk. Vagy ne legyenek szigorú szabályok Európában, vagy közelítsük a szabályokat az ukrán termelőkre is – fogalmazott.

Mint mondta, amikor a gazdálkodók utcára vonulnak, abból már tudni lehet, hogy nagy a baj. „Csakhogy Brüsszelnek fontosabb Ukrajna, mint az európai gazdák.” A miniszterelnök úgy véli, hogy a gazdatüntetések megjelenése tükrözi az európai közhangulatot is.

Az EP-választás döntő kérdése az lesz, ki békepárti, és ki háborúpárti

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy az EU eredeti célja a béke és a jólét megteremtése, amivel szemben jelenleg az európai vezetők menetelnek egy háború irányába, a megélhetési feltételek pedig romlanak. „Az emberek érzése alapvetően negatív a brüsszeli bürokraták iránt.”

A baj a brüsszeli bürokratákkal van, ezért el kell foglalnunk Brüsszelt – hangsúlyozta Orbán Viktor, majd kifejtette, mi kellhet ahhoz, hogy ez sikerüljön.

Sokat gondolkodom azon, hogy jól közelítjük-e az európai politikai küzdelmek ügyét. Hagyományos kategóriákban gondolkodunk, de most egy új dimenzió is nyílt. A döntő kérdés nem párthovatartozás lesz, hanem az, hogy ki béke- és háborúpárti – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint a legfontosabb, hogy minél több békepárti politikust küldjünk az európai parlamentbe. A legfontosabb, hogy állítsuk meg a háborús pszichózist.

A baloldali politikusok masíroznak bele egy háborúba, ami eredetileg egy lokális konfliktus volt valahol Donyeck környékén – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő szerint mára ott tartunk, hogy a NATO országainak katonai szintű beavatkozását sürgetik az orosz–ukrán háborúba. Ha pedig egy ország fegyveres konfliktusba kerül Oroszországgal, az világháborúval fenyegethet.

Sajnos el lehet jutni egy lokális konfliktustól a világháborúig – jelentette ki Orbán Viktor.

Ne felejtsük el, hogy a világháborúk Közép-Európából indultak el. Az első világháború is egy lokális konfliktus volt, ami lépésről lépésre öltött nagyobb és nagyobb méreteket – fejtette ki a miniszterelnök.

Én mindig óvatosságra intem a brüsszeli politikusokat, hogy Európa nehogy ebben a helyzetben találja magát – közölte a kormányfő.

A háború- és békepárti törésvonal a magyar belpolitikában is jelen van.

Az európai baloldal háborúpártisága megjelenik a magyar baloldal esetében is. Egyszerű a helyzet. Mivel megvették őket kilóra, innen pénzelik őket, aki adja a pénzt, az rendeli a zenét – mondta Orbán Viktor.

Ők háborús álláspontot képviselnek, de ez a magyar kormány politikáját ez nem befolyásolhatja. Ők belerántanák Magyarországot a háborúba. Biztos vagyok benne, hogy ha nem nemzeti konzervatív kormány lenne Magyarországon, az ország belesodródna a háborúba – mondta Orbán Viktor.

Ki kell tenni a Gyurcsány-féle embereket a főváros vezetése mögül

Az önkormányzati választásokról is szó esett a rádióinterjú során, amelyen a Fidesz főpolgármester-jelöltje Szentkirályi Alexandra korábbi kormányszóvivő lesz. Felmerült a kérdés, mi a Fidesz célja Budapesttel.

A kormányfő elmondta,

a szívesen foglalkozik a budapestiek kérdésével, azonban az kijelenthető, hogy a nemzeti kérdések a legfontosabbak a fővárosban élőknek is.

Úgy fogalmazott: vannak olyan magyar parlamenti képviselők, akik azért beszélnek, hogy amit ma odaadnak a pedagógusoknak és óvónőknek a magyar kormányon keresztül, azt Brüsszelben vonják el, vegyék vissza.

Orbán Viktor úgy látja, hogy nemzetünk fővárosa, Budapest 2019 óta ugyanúgy fogságban van, mint Brüsszel.

Mint mondta, az átlagember a főpolgármestert látja, de felhívta rá a figyelmet, hogy akikre figyelni kell, azok a politikusok, akik a háttérben ügyködnek a fővárosban, és ugyanazt a politikát folytatják, mint 2010 előtt.

Hozzátette: Magyarországot azért kellett kirángatni a csődből, mert a baloldal embere odavitték, és most ők irányítják Budapestet. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy olyan főpolgármestert választanak a budapestiek, aki ennek gátat szab.

MTI / hirado.hu

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorának a brüsszeli Közmédia Központban az Európai Unió állam- és kormányfõi találkozójának második napján, 2024. március 22-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán