A latin-amerikai állam szembe megy az életellenes trendekkel. Peruban törvényjavaslatot fogadtak el a várandós nők és meg nem született gyermekeik védelme érdekében, ami a terhesség minden szakaszára vonatkozik: a jogszabály úgy fogalmaz, hogy az anya és a gyermek élete azonos jelentőséggel bír. A törvényjavaslat azután született, hogy Peru 2023-ban módosította alkotmányát, elismerve, hogy az emberi élet a fogantatáskor kezdődik.

Új törvényjavaslatot fogadott el Peru parlamentje a várandós édesanyák és magzatgyermekeik védelme érdekében – írja a Catholic News Agency alapján a Mandiner. Az új jogszabálytervezet értelmében az anya és gyermeke élete mostantól azonos jelentőséggel bír, a várandósság ideje alatt mindkét személyt ugyanakkora védelem illeti meg, egyben az elfogadásra váró törvény garanciát nyújt kettejük környezetének védelme szempontjából is.

A Catholic News Agency tudósítása szerint a törvényjavaslat könnyedén átment a perui kongresszuson, 87 szavazattal, 18 ellenében, 7 tartózkodás mellett. Az új jogszabály jelenleg Dina Boluarte elnök íróasztalán van, aki várhatóan aláírja azt.

A jogszabály 2. cikke előírja, hogy mind az állam, mind a társadalom, különösen az egészségügyi dolgozók kötelesek különös védelmet nyújtani a várandósság, a szülés és a szülés utáni időszakban, ez a védelem pedig az összes jogalanyra kiterjed, azaz édesanyát és gyermekét egyazon mértékben megilleti.

A törvény egyik legfontosabb rendelkezése a csecsemők azon jogának elismerése, hogy „egészséges, tisztességes és biztonságos környezetben szülessenek”.

Ezen túlmenően az apa jogát is mindenben elismerik.

Szakértők szerint az új törvény a gyakorlatban olyan közpolitikákat támogat, amelyek átfogó egészségügyi ellátást garantálnak az anya és a születendő gyermek számára egyaránt, beleértve a szülés előtti szűréseket, az anya táplálását, a szülésre való felkészítést és a szülés utáni gondozást, a szülés utáni pihenés biztosítását, de szükség esetén ugyanígy a családi tanácsadást és terápiát, valamint a családok támogatását.

„E törvény alapján egyetlen entitás sem használhatja fel a büntető törvénykönyvet ürügyként arra, hogy Peruban joga van a »terápiás abortuszhoz«” – nyilatkozta a parlamenti döntést követően Carlos Polo, a Népesedéskutató Intézet latin-amerikai irodájának igazgatója.

A nagy többséggel elfogadott törvény már Dina Boluarte elnök asztalán van, amint az ország elnöke aláírja, hatályossá válhat.

A perui döntés óriási lépcsőfok a magzati jogok érvényre jutásában, főként napjainkban, amikor egyes nemzetek éppen alkotmányukba erőltetik az abortuszhoz való jogot – írja a vasarnap.hu.