Meghaladta a hatvanat a Moszkva melletti Krasznogorszkban egy koncertteremnél péntek este elkövetett terrortámadás halálos áldozatainak száma – közölte az orosz nyomozóbizottság szombat hajnalban.

Korábban a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) negyven halottról adott hírt.

„A halálos áldozatok vizsgálata folyamatban van. Egyelőre annyit lehet megállapítani, hogy a terrortámadásban több mint hatvanan haltak meg, és sajnos ez a szám még tovább emelkedhet”

– közölte a nyomozóbizottság.

A RIA orosz hírügynökség jelentése szerint a nyomozóbizottság szóvivője azt is elmondta: még túl korai bármit is mondani arról, mi történt a támadókkal.

A Kreml közlésére hivatkozva orosz hírügynökségek azt jelentették, Vlagyimir Putyin orosz elnök a támadás után tanácskozott a rendvédelmi erők és a mentőszolgálatok vezetőivel. Az államfő a merényletről jelentést kapott az FSZB-től, a nyomozóbizottságtól, a nemzeti gárdától, a belügyminisztériumtól, az egészségügyi minisztériumtól és a rendkívüli helyzetek minisztériumától.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettesre hivatkozva a TASZSZ hírügynökség azt közölte, Putyin elnök gyors felépülést kívánt a sebesülteknek, és köszönetet mondott a sérült áldozatok ellátásában részt vevő orvosoknak.

Péntek este több fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol nagy robbanás hallatszott, majd tűz keletkezett. A lángok miatt beomlott a Crocus City Hall tetőszerkezete. A támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára egy Telegram-üzenetben. A dzsihadista csoport azt állította, hogy kommandósai „hatalmas pusztítást vittek véghez, majd teljes biztonságban visszatértek bázisukra”.

Valamennyi áldozatot elszállították a Moszkva melletti terrortámadás helyszínéről

– jelentette a helyszínről a TASZSZ orosz állami hírügynökség tudósítója szombat hajnalban.

Az orosz nyomozóbizottság előzőleg azt jelentette be, hogy a péntek esti merényletnek több mint 60 halálos áldozata és 145 sebesültje van, utóbbiak közül 115-öt szállítottak kórházba. Azt is jelezték, hogy a halálos áldozatok száma még emelkedhet. A legfrissebb közlések szerint kilencen vannak életveszélyes állapotban.

Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes beszámolt arról, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök háláját fejezte ki a sebesülteket ellátó orvosoknak, és gyors felépülést kívánt a sebesülteknek.

A tűzoltóságtól az orosz hírügynökség úgy értesült, hogy a lángokat az épület minden részében eloltották, de továbbra is több mint 320 tűzoltó dolgozik a helyszínen.

A rendkívüli helyzetekért felelős orosz minisztérium sajtószolgálata kora reggel azt közölte, hogy a helyszíni munkálatokban 477 szakember vesz részt 183 egységnyi felszerelést használva.

A Moszkvához közeli Krasznogorszkban péntek este több maszkos  fegyveres nyitott tüzet egy rockzenekar koncertjén, gránátot vagy gyújtóbombát dobtak a nézőtérre, ahol robbanás történt, majd tűz keletkezett. A lángok miatt beomlott a koncertterem, a 6200 férőhelyes Crocus City Hall tetőszerkezete.

A támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára egy Telegram-üzenetben, a támadók indítékairól és sorsáról egyelőre nincsenek információk.

Az orosz hatóságok közölték, hogy a merénylőket nagy erőkkel keresik. Hozzátették, hogy a helyszínen fegyvereket és lőszert is találtak.

Az illetékes szervek vezetői az első perctől kezdve folyamatosan tájékoztatják Vlagyimir Putyin államfőt a helyzetről és a vizsgálatok haladásáról – közölte a merénylettel kapcsolatos nyomozást irányító vizsgálóbizottság.

Oroszországban utoljára 20 évvel ezelőtt követtek el ilyen sok halálos áldozattal járó terrortámadást. A beszláni iskolafoglalást követő vérengzésben 334 ember, köztük 180 gyermek halt meg.

Elfogták a terroristákat

Tizenegy ember őrizetbe vételéről tett jelentést Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, köztük mind a négy terroristáéról, aki részt vett a Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadásban – közölte szombaton a Kreml.

Az orosz elnöki hivatala szerint folyik a terroristák bűntársainak azonosítása. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) tájékoztatása szerint több mint 60 ember vesztette életét a Crocus City Hall elleni terrortámadás következtében, és nem kizárt, hogy ez a szám növekedni fog. A moszkvai régió egészségügyi minisztériuma szerint a halálos áldozatok között három gyermek is van.

Orbán Viktor is részvétét fejezte ki a moszkvai terrortámadás áldozatainak családjai felé

„Szeretném kifejezni legmélyebb részvétemet az Orosz Föderáció népének a ma este Moszkva mellett történt szörnyű terrortámadás miatt. Imádkozunk az áldozatok családjaiért!” – írta angol nyelvű X-posztjában Orbán Viktor.

Részvétét fejezte ki levélben Szijjártó Péter is

A külügyminiszter Szergej Lavrovnak, Oroszország külügyminiszterének a péntek esti moszkvai terrortámadás miatt.

Az MTI-hez szombaton eljuttatott levélben Szijjártó Péter úgy fogalmazott

„kérem, engedje meg, hogy ezúton fejezzem ki őszinte részvétemet önnek és Oroszország valamennyi polgárának a tegnapi moszkvai terrortámadás miatt”.

„Ez a bestiális támadás újfent bizonyítja, hogy a terrorizmus egy olyan súlyos globális kihívás, melynek leküzdéséhez széles körű nemzetközi összefogásra van szükség. Magyarország készen áll arra, hogy a jövőben is hozzájáruljon a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem fokozásához” –  fogalmazott Szijjártó Péter.

„Az áldozatokat gyászoljuk, családjaiknak lelki erőt, a sebesülteknek pedig gyors felépülést kívánunk”

– tette hozzá.

hirado.hu/MTI/X

Kiemelt kép: STRINGER / AFP