Wittner Mária üzenetét csak a feledés veheti el a magyarságtól, ha hagyja.

„Wittner Mária az az ember volt, akitől az élet mindig mindent el akart venni, de az Isten mindig mindent visszapótolt. És ettől kapott olyan mérhetetlenül erős hitet, hogy napi kapcsolatban volt, valóban beszélgetett a Jóistennel” – mondta el Ferencz Orsolya az ’56-os hős életútját és szellemi örökségét bemutató, Készültem az útra című kiállítást kiegészítő szakmai konferencián, a Polgárok Házában.

Egy törhetetlen óriás emlékére gyűltünk össze – fogalmazott a Wittner Mária életével, munkásságával és örökségével foglalkozó konferencián elhangzott személyes hangvételű köszöntőbeszédében Ferencz Orsolya.

A miniszteri biztos kiemelte, Wittner Mária hősies élete folyamatos veszteségekből táplálkozott, mint gyökérzetből, és folyamatosan adni tudott a veszteségekből. Hányan tudjuk ezt elmondani magunkról?

Ferencz Orsolya szólt arról, nyolc hónap siralomház az ember lelkét megedzi.

Van, aki minden hitét elveszíti egy ilyen helyzetben és van, akinek acélossá nemesíti – jelentette ki, utalva Reményik Sándor Bethesda partján című versére, amelyben a költő azt hangsúlyozza: a hit nem magától van, a hit az kegyelem és adomány.

Wittner Mária tiszta gyermeki lelke méltó volt rá, hogy egy olyan erős istenhitté formálja a megpróbáltatások sora, amiből csak adni tudott – hangsúlyozta a miniszteri biztos. Ferencz Orsolya szólt arról is, Wittner Máriát a televízióban látta először, aki egy félig földbe vájt szuterénben élt akkor, de hihetetlen erővel beszélt megpróbáltatásairól.

Akkor nagyon fiatal, kezdő egyetemista, és nagyon megrázott, hogy egy asszonyban hogyan lehet ennyi erő, pedig még nem is tudtam, valójában mennyi mindenen ment keresztül – fogalmazott.

Mint megjegyezte, később a sors hozta úgy, hogy maga Wittner Mária kereste meg őt, ami nagyon zavarba ejtő megtiszteltetés volt a számára, de azt ismertség később barátsággá is nemesedett.

Mindig adott, és nem csak jó szót, hitet, erőt, de valami mást is – idézte fel Ferencz Orsolya, hozzátéve, Wittner Mária még a Penny-pontokat is lelkesen gyűjtötte a kislányának. Úgy vélte, ilyen nőkre van szüksége a nemzetnek, akik egyszerre kemények és törhetetlenek, de szeretők és gondoskodók.

Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke arról beszélt, Wittner Mária üzenetét csak a feledés veheti el a magyarságtól, ha hagyja.

Mint kiemelte, „Wittner Mária példaértékű élete, több évtizedet átfogó, önfeláldozó közéleti működésének üzenete nemcsak hatalmas lelki erőforrás az utókor számára, hanem egyben a feladatokat, a morális kötelezettséget is kijelöli”.

Németh Szilárd kormánybiztos, országgyűlési képviselő a Készültem az útra című, Wittner Máriára emlékező vándorkiállítás védnöke üzenetében azt emelte ki, nemrégiben mutatkozott be a nagyközönség előtt a Wittner Mária életét és munkásságát bemutató vándorkiállítás a Patrióták jóvoltából, amely vándorlásában egyfajta metaforikus utat is bejár, hiszen február 25-től, a Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjától a Nemzeti összetartozás napján át egészen a 87. születésnapjáig, június 9-ig tart.

Hozzátette, ez a kiállítás párosult a Polgárok Házában megrendezett emléküléssel, amely azt az igazodási pontot hivatott körüljárni, amelyet Wittner Mária ’56-ról vallott.

A Magyar Patrióták Közösségének szervezésében szerdán került sor a Polgárok Házában arra a szakmai konferenciára, amely a nemrégiben útjára indult Készültem az útra című Wittner Máriára emlékező vándorkiállítást kiegészítve, személyes és történelmi visszaemlékezéseken keresztül mutatta be a nemrégiben elhunyt egyik utolsó ’56-os hős életét és életével képviselt üzenetét.

Pesti Srácok

Borítókép: Wittner Mária
Forrás: PS/Horváth Péter Gyula