A Szentatya a vele készített legújabb interjúkötetben XVI. Benedekkel való kapcsolatáról is részletesen beszélt.

A részleteket az olasz sajtó tette közzé kedden.

Ferenc pápa kijelentette, XVI. Benedek temetése volt az utolsó, amelyen az egyházfőt nyitott koporsóban ravatalozták fel.

Szerényebb temetést akarok magamnak”

– hangoztatta.

Ferenc pápa Javier Martínez-Brocal spanyol újságírónak nyilatkozott, akinek az egyházfővel készített interjúkötete szerdán jelenik meg spanyol nyelven Ferenc pápa. Az utód címmel. A pápa korábban többször beszélt arról, hogy pontos intézkedéseket hagyott hátra temetési szertartásával kapcsolatban, és elődeivel ellentétben azt akarja, hogy ne a Szent Péter-bazilikában, hanem a Vatikántól távolabbi, római Santa Maria Maggiore-bazilikában helyezzék örök nyugalomra.

Ferenc pápa az interjúkötetben elmondta, hogy XVI. Benedek pápa tavalyi temetését teljes mértékben a néhai egyházfő egykori személyi titkára, Georg Gänswein szervezte meg. Georg Gänswein a német pápa temetésével egy időben publikálta „Semmi más, csak az igazság” című könyvét, amelyben Ferenc pápát is bírálta.

Ferenc pápa most úgy reagált, hogy Georg Gänswein időzítéséből hiányzott a „nemesség és az emberség”.

Ami a korábban a Vatikánban visszavonultan élő nyugalmazott pápával, XVI. Benedekkel való kapcsolatát illeti, Ferenc pápa elmondta, hogy

az azonos nemű személyek közötti élettársi kapcsolatról vallott nézetei miatt egyes bíborosok „perbe akarták fogni”, eretnekséggel vádolva őt, de „Ratzinger a védelmére kelt”.

Ferenc pápa felidézte a Joseph Ratzinger bíborost pápává választó 2005-ös konklávét is: az első szavazási fordulókban a mostani pápa a második legszélesebb támogatást élvező jelöltnek bizonyult Ratzinger mögött. Negyven szavazatot kaptam a száztizenötből, a rám adott voksokkal akarták „blokkolni” Ratzinger pápává választását, így nem tudta volna megszerezni a pápaválasztáshoz szükséges kétharmadot – emlékezett vissza Ferenc pápa.

Nem akartak külföldi pápát”

– hangoztatta, hozzátéve, hogy a taktikázással a bíborosok egy csoportja egy harmadik jelöltet akart célba juttatni.

„Ratzinger az egyedüli volt, aki akkor pápa lehetett, mivel átmenetet biztosított II. János Pál után”

– mondta Ferenc pápa. Megjegyezte, elődje nagy ellenállással találta szembe magát a Vatikánban.

MTI

Kiemelt kép: Ferenc pápa a hetenkénti általános kihallgatására érkezik a vatikáni VI. Pál-csarnokban 2024. január 31-én. MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti