Pénteken 16 órakor lejárt az európai parlamenti választásokat megelőző ajánlásgyűjtési időszak. Bárhogy is alakulnak az eredmények, az már most biztos, hogy több rutinos európai parlamenti képviselő nem folytatja brüsszeli munkáját.

A június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választásokat megelőző kampányidőszak április 20-án kezdődött, az EP-választáson indulni szándékozó pártoknak pénteken, 16 óráig kellett összegyűjteniük húszezer érvényes ajánlást.

A szavazólapon rekordszámú párt közül lehet választani:

• Megoldás Mozgalom

• LMP

• DK–MSZP–Párbeszéd – Zöldek

• Második Reformkor

• Mindenki Magyarországa Néppárt

• Momentum

• Fidesz–KDNP

• Jobbik – Konzervatívok

• Tisztelet és Szabadság Párt

• Magyar Kétfarkú Kutya Párt

• Mi Hazánk Mozgalom

A Jakab Péter vezette Nép Pártján is több mint húszezer ajánlást adott le, de az ellenőrzés után a mennyiség nem érte el a húszezer érvényes ajánlást, így végül nem indulhatnak az európai parlamenti választáson.

Az önkormányzati választáson történő induláshoz a jelölteknek május 6-án, 16 óráig kell összegyűjteniük a szükséges számú érvényes ajánlást. A két választást június 9-én tartják.

Változások a Fidesznél

A kormánypárti EP-képviselők közül nem újrázik Bocskor Andrea, Deli Andor, Hidvéghi Balázs, Járóka Lívia, Trócsányi László, a listán elfoglalt helye alapján valószínűleg Kósa Ádám, valamint Tóth Edina sem. Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP listavezetője korábban elárulta: Hidvéghi Balázsból országgyűlési képviselő lesz. Új jelöltként szerepel a listán mások mellett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárkamara elnöke és Szekeres Pál olimpiai bronzérmes vívó, háromszoros paralimpiai bajnok.

A vajdasági és kárpátaljai magyar nemzeti közösség új jelöltjei, Vicsek Annamária és Ferenc Viktória szintén jó eséllyel bejutó helyen vannak. Bocskor Andrea és Deli Andor EP-képviselők továbbra is a határon túli magyar nemzeti közösségek érdekében folytatják munkájukat.

A néhány év megszakítással 2004 óta EP-képviselő Járóka Lívia a jövőben az egyetemi-akadémiai életben folytatja szakmai pályafutását. Trócsányi László már korábban bejelentette, nem indul újra a 2024-es európai parlamenti választásokon, mert a mandátuma lejártát követően a Károli Gáspár Református Egyetem rektoraként a magyar felsőoktatás sikeréért kíván dolgozni.

Tóth Edina európai parlamenti tanácsadói és képviselői tapasztalatával környezetvédelmi szakember lesz. Kósa Ádám jelenlegi EP-képviselő, a Siketek Nemzetközi Sportbizottságának elnökeként az egyik legfontosabb nemzetközi sportdiplomáciai tisztséget betöltő magyar sportvezetőként dolgozik a jövőben.

Átalakuló ellenzéki mezőny

Ujhelyi István 2014 óta európai parlamenti képviselő, de az MSZP-vel történt szakítása után egyik párt listáján sem szerepel a neve. Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció politikusa sem folytatja brüsszeli munkáját, viszont a lista harmadik helyén optimistán várhatja a választást Vadai Ágnes, aki jelenleg a DK országgyűlési képviselője. A lista ötödik helyén álló MSZP-s főpolgármester-helyettes, Tüttő Kata is elsőciklusos képviselő lenne az Európai Parlamentben.

A közvélemény-kutatási adatok alapján nem valószínű, hogy a Jobbik – Konzervatívok EP-képviselője és elnöke, Gyöngyösi Márton maradhat Brüsszelben. A Jobbik listáját Róna Péter közgazdász vezeti, akinek szintén ez lenne az első EP-mandátuma.

A Tisza Párt listájának élén Magyar Pétert találjuk, aki korábban jelezte, hogy mandátumszerzés esetén sem lesz belőle európai parlamenti képviselő. A lista második helye Dávid Dóráé, aki a Metánál dolgozik jogtanácsosként, a harmadik Tarr Zoltán református lelkész, a negyedik Kulja András sebésszakorvos-jelölt, egészségedukációs tartalomgyártó. A Tisza Párt valamennyi jelöltje újoncnak számítana EP-képviselőként.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is új arcokat delegálna az Európai Parlamentbe, a listájukat Le Marietta urbanista vezeti, a második Törley Katalin expedagógus. A Mi Hazánk Mozgalom listájának elején Toroczkai Lászlót és Dúró Dórát láthatjuk, de mandátumszerzés esetén sem tennék át székhelyüket Brüsszelbe, A Mi Hazánk első EP-képviselője Borvendég Zsuzsanna történész lehet. A Momentum nem változtatna brüsszeli csapatán, a lista elején két jelenlegi EP-képviselőjük, Donáth Anna és Cseh Katalin van.

Ungár Péter sem menne az Európai Parlamentbe, hiába vezeti pártja listáját. A mandátum Schmuck Erzsébeté, az LMP másik társelnökéé lenne. Több, a bejutásra a közvélemény-kutatások alapján kisebb eséllyel pályázó párt is új képviselőket küldene az Európai Parlamentbe, ilyen a Megoldás Mozgalom, a Második Reformkor és a Mindenki Magyarországa Néppárt is.

Index

Kiemelt kép: MTI/EPA/Patrick Seeger