A tagállamok pénzügyi stabilitását garantáló alap pénzeit Kijevnek csatornázhatják át.

Meglepő cikket közölt a Politico hétfőn reggel, amelyben arról írnak, az EU „találhatott” 400 milliárd eurót, amelyet a védelmi kiadások fokozására használhat fel. A lapnak nyilatkozó informátorok szerint az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) alapot már nem szükséges a koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés ellensúlyozására és a károk enyhítésére felhasználni, ennek a pénznek a Brüsszel számláján parkoló része helyette inkább mehetne a katonai kiadásokra, praktikusan Ukrajna finanszírozására.

Jelenleg mintegy 422 milliárd euró pihen az ESM alapban, ezt söpörné tisztára Brüsszel, hogy Európa védelmi képességeit finanszírozza, leánykori nevén Ukrajnát finanszírozza, derült ki a Politico hétfői cikkéből.

A lapnak több névtelenséget kérő brüsszeli hivatalnok állította, hogy az erről szóló diskurzus, bár még korai fázisban van, de már megkezdődött.

A piaci forrásokhoz hozzá nem férő euróövezeti kormányok számára 2012-ben felállított alap 500 milliárd eurós tartalékkal rendelkezik, ebből bankok feltőkésítésére és elővigyázatossági hitelek nyújtására egyaránt képes.

Egyszóval az alap feladata az, hogy a gazdaságilag nehéz, válságos időkben garantálja a tagállamok pénzügyi stabilitását. Erre azért van szükség, mert amennyiben a pénzintézetek bedőlnek, az az adott ország gazdaságát is mély válságba taszítja, munkanélküliségi hullámot indítva ezzel. Hasonló történt a 2008-as pénzügyi válság idején.

A Politicónak nyilatkozó névtelen hivatalnokok szerint a koronavírus-járvány alatt felhizlalt alapra azonban már nincs szükség, annak eszközeit Ukrajna finanszírozására is lehetne fordítani. Állításuk szerint az ötlet legszorosabb támogatói Franciaország, valamint a balti államok.

A hivatalnokok szerint Európa vezetői elkötelezettek Ukrajna támogatása mellett, azonban ennek forrásainak előteremtésében nincs egyetértés.

A PestiSrácok.hu múlt héten arról írt, akár háborús költségvetést is elfogadhat a következő pénzügyi ciklusra Brüsszel. Ehelyett egyelőre „csak” az ESM-et számolnák fel.

Az alap jelenleg mintegy 300 milliárd euróval finanszírozza Ciprust, Görögországot, Portugália és Írországot, azonban a legtöbb tagállam vonakodik igénybe venni az ESM segítségét, annak durva feltételei miatt.

Pesti Srácok

Borítókép: Az Európai Unió zászlói
Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet