Marija Zaharova szerint „az Eurovízió felülmúl minden orgiát, kovent vagy rituális szentségtörést”.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője Telegram-csatornáján fejtette ki a véleményét a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválról, amelyet egy „nembináris” svájci énekes, Nemo nyert meg The Code című dalával.

Zaharova – aki nem először szúrt oda a nyugat-európai kultúrának – a több évtizedes múltra visszatekintő verseny eredményhirdetését követően úgy fogalmazott:

az Eurovízió 2024 felülmúl minden orgiát, kovent (boszorkánytársaság – szerk.) vagy rituális szentségtörést.

Nyugat-Európa temetése zökkenőmentesen zajlik. Nincsenek meglepetések”.

A Svájcot képviselő 24 éves Nemo nyerte a The Code című dalával az idei, 68. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét a svédországi Malmö Arénában. A nembináris előadó a győztesnek járó trófeát még a színpadon összetörte, ahol tarka tollkabátjában és rózsaszín selyemszoknyájában egy nembináris zászlóval ünnepelt.

Az Eurovízió-győztes Nemo a finálé után kiemelte, hihetetlenül büszke rá, hogy ő az első nembináris személy, aki megnyerte a dalversenyt.

„Hihetetlenül büszke vagyok, nemcsak magamra, hanem az egész közösségünkre. Mindenkire, aki nembináris, nemileg rugalmas, transznemű, az olyan emberekre, akik nyíltan mernek önmaguk lenni. Több együttérzésre van szükségünk, több empátiára van szükségünk, meg kell hallgatnunk egymást, meg kell próbálnunk megérteni egymást ahelyett, hogy csak beszélnénk egymásról. Remélem, ez a győzelem egy módja annak, hogy sokáig emlékezzünk erre” – fogalmazott a művész.

Nemo elárulta, hogy be kellett csempészniük a nembináris zászlójukat az eseményre, miután az eurovíziós szervezők közölték velük, hogy nem használhatják a zászlós felvonuláson vagy a fellépésük során.

„Be kellett csempésznem a zászlómat, mert az Eurovízió nemet mondott. Ez egyértelműen kettős mérce. Megszegtem a szabályt és összetörtem a trófeát. A trófeát meg lehet ragasztani – és lehet, hogy időnként az Eurovíziónak is szüksége van egy kis javításra” – jelentette ki Nemo.

Nemo Eurovízió

Fotó: Tobias Schwarz/AFP

„Intervíziót” szerveznének az oroszok

Nem meglepő mód „botrányos produkciójával” dobogós helyet szerzett Ukrajna is az említett dalversenyen.

Emlékezetes, hogy Oroszország az elmúlt években nem vett részt a versenyen. mivel az Európai Műsorszolgáltatók Uniója (EBU) 2022. február 25-én bejelentette, hogy az ukrajnai helyzet miatt kizárja az orosz művészeket a fesztiválról.

Az oroszok ugyanakkor azt tervezik, hogy 2024-ben megrendezik az első televíziós zenei versenyt, az Intervíziót.

Már több ország is jelezte érdeklődését

– írta a Magyar Hírlap.

Mandiner/MH

Kiemelt kép: Wikipédia