Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az „ördög ügyvédje”-perben, aki annyit reagált, „Minden titkot megőrzök!”.

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben személyes adattal való visszaélés miatt a Veszprémi Járásbíróság hétfőn kihirdetett nem jogerős ítéletével – írta a mandiner.hu.

Az ügy lényege, hogy a 2019-es önkormányzati választások előtt pár nappal Borkai Zsoltról, Győr akkori fideszes polgármesteréről az interneten pornográf felvételeket hoztak nyilvánosságra az ördög ügyvédje elnevezésű portálon, a felvételeket egy horvátországi hajóúton titokban rögzítette valaki – emlékeztetett a mandiner.hu.

Az ügyben indított nyomozás szerint Czeglédy Csaba és társa állt a háttérben, ezért a Fővárosi Főügyészség 2021 októberében vádat emelt kilencrendbeli, különleges személyes adattal visszaélés vétsége miatt. A főügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével szabjon ki pénzbüntetést Czeglédy Csabára, és felfüggesztett börtönt többszörösen visszaeső társára – írta a hírportál.

A mandiner.hu közlése szerint a járásbíróság 2022 márciusában meghozott büntetővégzésével bűnösnek mondta ki a két a vádlottat: Czeglédyt egymillió, társát félmillió forintos pénzbüntetéssel sújtotta. Czeglédy ezután tárgyalás megtartását kérte, ennek nyomán mondta ki hétfőn,

első fokon a járásbíróság Czeglédy Csaba bűnösségét bűnsegédként elkövetett, különleges személyes adattal való visszaélés vétségében, és ezért 600 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte, míg vádlott-társát bizonyítottság hiányában felmentette.

Az ügyészség Czeglédy Csaba esetében a tettesi minőség megállapításáért és a büntetés súlyosításért, míg társa esetében a bűnösség megállapításáért fellebbezett. „A DK-s ügyvéd felmentésért jelentett be fellebbezést, míg társa jogi képviselője tudomásul vette az ítéletet” – írta a mandiner.hu.

Az ítélet kihirdetése után az érintett a következőket írta Facebook-oldalán:

Továbbra sem tudjuk, ki az ördög ügyvédje. Az viszont büszkeséggel tölt el, hogy a bíróság szerint én a segédje vagyok.”

A DK-s politikus kifejtette: arra is büszke, hogyha  – ahogy a bíróság állítja – tényleg ő az ördög ügyvédjének segédje, akkor megőrizte annak inkognitóját.

Minden titkot megőrzök!”

– fogalmazott, majd azt írta: a Veszprémi Járásbíróság szerint nem bizonyított, hogy a Borkaiékról szóló videóval ő rendelkezett, azokat nyilvánosságra hozta volna, ahogyan az sem, hogy a Borkais oldalt és a külföldi oldalakat ő hozta volna létre. „A bűnsegédi magatartást arra alapozta a bíróság, hogy két hirdetés feladásában segítettem.Bűncselekmény hiánya miatt fellebbezést jelentettünk be a teljes felmentésemért” – zárta bejegyzését Czeglédy Csaba.

MTI / Mandiner

Címlapkép: Czeglédy Csaba és Gyurcsány Ferenc / Fotó: Magyar Idők